Uwielbiam ogórki małosolne!!
Gdy tylko w polskim sklepie pojawił się koper musiałam je zrobić.
Wyszły pyszne !! :)
Ogórki, które wkładamy do słoika powinny być nie za duże, jędrne i nie uszkodzone...
Zalane zimną wodą będą trochę dłużej się kisiły, ale nie zepsują się szybko.
Składniki :
* 1,5 kg ogórków gruntowych,
* 1 litr wody,
* 4 łyżeczki soli,
* 3 liście laurowe,
* 5 ziaren ziela angielskiego,
* 5 ziaren pieprzy,
* 4 ząbki czosnku,
* liść chrzanu lub kawałek chrzanu,
* 2 liście porzeczki (niekoniecznie),
* gałąź kopru,
Przygotowanie :
Ogórki dokładnie umyj.
W wodzie rozpuść sól.
Do słoja lub beczułki włóż ogórki, przyprawy, liście i koper.
Zalej zimną wodą z solą.
Do słoja lub beczułki włóż ogórki, przyprawy, liście i koper.
Zalej zimną wodą z solą.
Ogórki w beczułce przyciśnij talerzem aby nie wypływały na wierzch.
Słój / beczułkę zostaw w spokoju na 2-3 dni, nie mieszaj ogórków.
* tak wyglądały po przygotowaniu
Podzielam Twój zachwyt ogórkami małosolnymi, cudowne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.