10 lipca 2013

Ogórki małosolne.



Uwielbiam ogórki małosolne!! 

Gdy tylko w polskim sklepie pojawił się koper musiałam je zrobić. 
Wyszły pyszne !! :) 

Ogórki, które wkładamy do słoika powinny być nie za duże, jędrne i nie uszkodzone...
Zalane zimną wodą będą trochę dłużej się kisiły, ale nie zepsują się szybko. 



Składniki : 

* 1,5 kg ogórków gruntowych, 
* 1 litr wody, 
* 4 łyżeczki soli, 
* 3 liście laurowe, 
* 5 ziaren ziela angielskiego, 
* 5 ziaren pieprzy, 
* 4 ząbki  czosnku, 
* liść chrzanu lub kawałek chrzanu, 
* 2 liście porzeczki (niekoniecznie), 
* gałąź kopru, 


Przygotowanie : 

Ogórki dokładnie umyj. 
W wodzie rozpuść sól.
Do  słoja lub beczułki włóż ogórki, przyprawy, liście i  koper.
Zalej  zimną wodą z solą. 
Ogórki w beczułce przyciśnij talerzem aby  nie wypływały  na wierzch. 
Słój / beczułkę zostaw w spokoju na 2-3 dni, nie mieszaj ogórków. 

* tak wyglądały po przygotowaniu 



1 komentarz:

  1. Podzielam Twój zachwyt ogórkami małosolnymi, cudowne :)

    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!