25 lipca 2013

Kurczak KATSU .



Coś dla fanów kuchni orientalnej... 
Katsu to rodzaj panierowania  stosowany w kuchni japońskiej. Do panierowania używana jest "bułka tarta" Panko. 
Panko jest grubo zmielonym chlebem bez skórki, który nadaje potrawom lekkość dzięki  mniejszemu wchłanianiu tłuszczu. Panko spokojnie można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.



Składniki : 

* 140 g ryżu, 
* 2 garście mrożonego groszku, 
* 1/2 papryczki chili, 
* 1 jajko, 
* 25 g  płatków kukurydzianych, 
dwie pojedyncze piersi z kurczaka  , 
* ząbek czosnku, 
* 1 łyżka pasty Korma, 
* 1 łyżeczka sosu sojowego, 
* 2 łyżki ketchupu, 
* 1 łyżka miodu, 
* 1 łyżka mąki kukurydzianej, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Ryż ugotuj na sypko, na ostatnią minutę gotowania dodaj groszek. 
Papryczkę chili posiekaj i dodaj do ryżu.
Jajko roztrzep na talerzyku, 
Na drugi wysyp rozgniecione płatki kukurydziane. 
Piersi oprósz solą i pieprzem, obtocz w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych. 
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do  180 stopni.
Piecz 15-20  minut w zależności od wielkości piersi. 
W garnku zmieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę Korma, sos sojowy, ketchup, miód, mąkę kukurydzianą z 250 ml wody. 
Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut. 
Kurczaka potnij na kawałki, podawaj z sosem i ugotowanym ryżem. 







6 komentarzy:

  1. Uwielbiam panierować piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych, sprawiają wrażenie tych z kfc, choć to nawet i słabe porównanie, bo te domowe są o niebo lepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przez te płatki musi przyjemnie chrupać! mniam :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Chrupią i pasują do kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny, lubię orientalne smaki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, chętnie bym zjadła takiego mniam:D:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!