17 lipca 2013
Zupa buraczkowa z botwiną.
Zupa z botwiną...
U mnie taka najprostsza, jak dla mnie najlepsza.
Bez zbędnych dodatków, ekspresowa w przygotowaniu i bardzo smaczna :)
Składniki : ( 3 - 4 porcje )
* 700 ml bulionu warzywnego,
* 1 pęczek botwiny z buraczkami,
* 2 młode marchewki,
* sól, pieprz,
* 2 łyżki koperku,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1 łyżka masła,
Przygotowanie :
Bulion zagotuj.
Buraczki umyj i obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do bulionu i gotuj na wolnym ogniu.
W między czasie umyj marchewki i pokrój w plasterki, dodaj do garnka.
Liście botwiny drobno pokrój przełóż do buraków i gotuj na wolnym ogniu około 10 - 15 minut.
Dodaj łyżkę masła, łyżkę soku z cytryny, koperek, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Możesz dodać także kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię botwinę ! Wywar gotuję na żeberkach wieprzowych, wyjmuje kosteczki... jajko musowo+ kartofelki polane skwareczkami+łyżka, i jazda !
OdpowiedzUsuń