17 lipca 2013

Zupa buraczkowa z botwiną.


Zupa z botwiną... 
U mnie taka najprostsza, jak dla mnie najlepsza. 
Bez zbędnych dodatków, ekspresowa w przygotowaniu i bardzo smaczna :) 
Składniki :                                                                                             ( 3 - 4 porcje )

* 700 ml bulionu warzywnego, 
* 1 pęczek botwiny z buraczkami, 
* 2 młode marchewki, 
* sól, pieprz, 
* 2 łyżki koperku, 
* 1 łyżka soku z cytryny, 
* 1 łyżka masła, 

Przygotowanie :

Bulion zagotuj.

Buraczki umyj i obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do bulionu i gotuj na wolnym ogniu.


W między czasie umyj marchewki i pokrój w plasterki, dodaj do garnka. 


Liście botwiny drobno pokrój przełóż do buraków i gotuj na wolnym ogniu około 10 - 15 minut.

Dodaj łyżkę masła, łyżkę soku z cytryny, koperek, dopraw do  smaku szczyptą soli i pieprzu. 

Możesz dodać także kilka łyżek  kwaśnej  śmietany. 

Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. 




1 komentarz:

  1. Lubię botwinę ! Wywar gotuję na żeberkach wieprzowych, wyjmuje kosteczki... jajko musowo+ kartofelki polane skwareczkami+łyżka, i jazda !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!