Naleśnikowy tort Jamiego :D - idealny dla kogoś kto piekarnika nie ma lub piec nie umie :P
Przygotowanie wcale nie zajmuje tak dużo czasu jak by się mogło wydawać - zmieścicie się w godzinkę ( może to być tort last minute :D ).
Składniki :
* 3 szklanki mąki,
* 4.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3 szklanki mleka,
* 3 duże jajka,
* sól,
* oliwa z oliwek,
* 150 g gorzkiej czekolady ( minimum 70 % kakaa ), plus trochę do dekoracji, połamanej,
* 50 g masła, pokrojonego w kostkę,
* 180 g orzechów laskowych i brazylijskich, uprażonych,
* 600 ml śmietany 36% ,
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
* 1.5 łyżki drobnego brązowego cukru,
Przygotowanie :
Naleśniki.
W misce na gładką masę zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i szczyptę soli.
Na małej patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek, przetrzyj patelnie ręcznikiem papierowym.
Gdy patelnia dobrze się rozgrzeje wylewaj porcję masy i rozprowadzaj równo po całości. Smaż około 3 minut z każdej strony, aż naleśniki będą lekko złote.
Odłóż na bok.
Powtarzaj aż zużyjesz całe ciasto.
Masa czekoladowa.
Pokruszoną czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z masłem i szczyptą soli.
Na małej patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek, przetrzyj patelnie ręcznikiem papierowym.
Gdy patelnia dobrze się rozgrzeje wylewaj porcję masy i rozprowadzaj równo po całości. Smaż około 3 minut z każdej strony, aż naleśniki będą lekko złote.
Odłóż na bok.
Powtarzaj aż zużyjesz całe ciasto.
Masa czekoladowa.
Pokruszoną czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z masłem i szczyptą soli.
W między czasie pokrusz uprażone orzechy. Możesz do tego użyć blendera lub tłuczka do mięsa i czystej ściereczki.
Rozpuszczoną już czekoladę dobrze zmieszaj z 200 ml śmietany i garścią pokruszonych orzechów.
Rozpuszczoną już czekoladę dobrze zmieszaj z 200 ml śmietany i garścią pokruszonych orzechów.
Masa śmietanowa.
Pozostałą śmietanę ( 400 ml ) ubij na sztywno razem z ekstraktem waniliowym i cukrem. Odłóż cześć śmietany na posmarowanie boków i góry tortu.
Pozostałą śmietanę ( 400 ml ) ubij na sztywno razem z ekstraktem waniliowym i cukrem. Odłóż cześć śmietany na posmarowanie boków i góry tortu.
Przygotowanie tortu.
Na talerz lub patere nałóż trochę śmietany i rozsmaruj, na to ułóż naleśnika i lekko dociśnij.
Następnie naleśnika posmaruj porcją czekolady i przykryj kolejnym naleśnikiem.
Układaj na przemiennie ( naleśnik, czekolada, naleśnik śmietana ) do czasu aż zużyjesz wszystkie naleśniki.
Na talerz lub patere nałóż trochę śmietany i rozsmaruj, na to ułóż naleśnika i lekko dociśnij.
Następnie naleśnika posmaruj porcją czekolady i przykryj kolejnym naleśnikiem.
Układaj na przemiennie ( naleśnik, czekolada, naleśnik śmietana ) do czasu aż zużyjesz wszystkie naleśniki.
Brzegi i górę ciasta posmaruj śmietaną używając szpatuły lub długiego noża.
Pozostałymi orzechami obsyp brzegi i wierzch ciasta, polej roztopioną czekoladą lub posyp tartą.
Pozostałymi orzechami obsyp brzegi i wierzch ciasta, polej roztopioną czekoladą lub posyp tartą.
Wygląda pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPycha!! <3
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie aż trudno uwierzyć, ze to naleśniki a nie tort:D
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie powiedziała, że ten tort jest z naleśników.. wspaniały :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Wam za wszytskie komentarze :) Miło mi !
OdpowiedzUsuńo, wow! to widzę, że dzień naleśnika świętujesz na maxa :) pycha!
OdpowiedzUsuńWiesz ile to kalorii ??? :) ale wyglada super :)
OdpowiedzUsuńNie wiem i wole nie wiedzieć ;)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu rewelacyjnie :))
OdpowiedzUsuń