20 marca 2014

Kurczak w marynacie z pasty tandoori. / Tandoori paste marinated chicken.


Lubię proste obiady a tym bardziej jeżeli robią się same. :)
Ten do takich właśnie należy ! Kurczaka najlepiej zostawić w marynacie na noc a następnego dnia tylko włożyć do piekarnika. Proste prawda ? A jakie pyszne i soczyste :) 


I like simple dinners and even more so if they are doing same. :) 

It's one of those dinners! The best way is left chicken in marinate overnight and the next day just put into oven. Simple isn't it? And very delicious and juicy :)


Składniki : 

* 4 pałki z kurczaka /2 udka, 

* 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
* 1 kopiasta łyżka pasty tandoori, 

Ingredients:

* 4 chicken drumsticks / 2 legs,
* 3 tbsp natural yogurt,
* 1 heaped tbsp tandoori paste,



Przygotowanie : 

Kurczaka, umyj i osusz.
W misce zmieszaj jogurt naturalny i pastę tandoori ( jeżeli  lubisz pikantne dania możesz doda więcej  pasty - do  smaku ).
Obtocz kurczaka w marynacie i zostaw w niej  na minimum 2 godziny ( najlepiej na noc ).
Kurczaka ułóż w blaszce do  pieczenia i  piecz w 180  stopniach  przez około 40  minut ( czas zależy od wielkości kawałków ), często przekręcaj.
 Podawaj z czym lubisz -  u  mnie razem z pieczonymi ziemniakami. 


Preparation:

Wash and dry chicken legs. 
In a bowl mix yoghurt and tandoori paste (if you like spicy food you can add more paste - to taste).
Dredge the chicken in the marinade and leave it for at least 2 hours (preferably overnight).
Place the chicken in a baking tray and bake at 180 degrees for about 40 minutes (time depends on the size of the pieces), often twist.

Serve with what you like - I've baked potatoes.

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!