2 marca 2014

Smażony kurczak w miodowym sosie.

Lubię chińszczyznę, niestety jeżeli  chodzi o dania na wynos w Anglii nie znalazłam jeszcze dobrej :( dlatego raz na jakiś czas można zaszaleć i  przygotować coś niezbyt zdrowego w domu... I tak  właśnie to  było z tym kurczakiem :P
Mięso jest miękkie, sos słodko- słony... dobre :) 






Składniki :

- na marynatę : 

* 120 ml bulionu, 
* 60 ml sosu sojowego, 
* 40 ml płynnego miodu, 
* 25 ml  octu ryżowego, 
* 2 łyżki brązowego cukru, 
* 1 łyżka mąki kukurydzianej, 
* 1 łyżeczka oleju sezamowego, 
* 2 piersi z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę, 

- na sos : 

* 1 łyżka oleju sezamowego, 
* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, 
* 1 łyżka tartego imbiru, 
* szczypta płatków chili, 
* 2 łyżki miodu, 

- na panierkę : 

* 1 białko z jajka, 
* 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, 
* 1/4 szklanki mąki pszennej, 
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 

* olej do smażenia, 
* sezam do posypania, 
* garść posiekanego grubego szczypioru, 



Przygotowanie : 

Marynata. 

Wszystkie składniki marynaty razem z kurczakiem zmieszaj w misce, zakryj folią lub przykrywką i  odstaw na noc do lodówki.
Odlej 40 ml marynaty.
Nie wylewaj  marynaty. 


Gdy mięso  już się zamarynuje.


Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego, podsmaż przez 2 minuty czosnek, imbir, szczyptę płatków chili, dodaj odłożoną marynatę i miód. 
Gotuj przez kilka minut do czasu  aż sos nie zgęstnieje i  będzie ciemniejszy. 
Zdejmij z ognia i odstaw. 

Panierka. 

Mąkę kukurydzianą  zmieszaj z mąką pszenną i sodą oczyszczoną. 
Białko ubij na sztywną pianę. 
Mąkę zmieszaj dodając stopniowo marynatę z kurczaka do czasu  uzyskania odpowiedniej gęstości - ciasto  powinno  być trochę bardziej gęste niż na naleśniki. 

W małym garnku rozgrzej  duża ilość oleju ( około 5 cm ). 

Kawałki kurczaka osusz podziel na dwie części i po kolei obtocz w białku a następnie w cieście. 
Smaż kurczaka wkładając po kilka kawałków, często obracając do czasu aż będą równomiernie brązowe. 
Odkładaj na papierowy ręcznik. 

Zagrzej  przygotowany wcześniej  sos, dodaj  kurczaka i  zmieszaj aby kawałki mięsa równo się pokryły. 

Podawaj  z ryżem, posypane sezamem i  szczypiorem. 

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!