Kasza w smaku jest inna, trochę dłużej też zajmuje jej przygotowanie. Jest za to równie zdrowa i sycąca.
A z karmelizowanymi jabłkami ... :)
Składniki :
* 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
* 1 szklanka mleka,
* 1 jabłko, obrane i pokrojone na 8 części,
* 2 łyżki masła,
* 1 łyżka cukru,
Przygotowanie :
Kaszę wsyp na sitko przepłucz zimną wodą i przelej wrzątkiem aby straciła gorycz.
Przełóż do garnka i chwilkę praż , zalej mlekiem ( możesz zastąpić wodą ), zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut ( kasza powinna być miękka ), nie mieszaj w trakcie gotowania.
W między czasie...
Na małej patelni roztop masło i cukier. Dodaj kawałki jabłek i smaż powoli przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć a jabłka lekko się zrumienić.
Gotową kaszę przełóż do miseczki, na wierzch ułóż jabłka, polej sosem.
Smacznego!
Kaszę wsyp na sitko przepłucz zimną wodą i przelej wrzątkiem aby straciła gorycz.
Przełóż do garnka i chwilkę praż , zalej mlekiem ( możesz zastąpić wodą ), zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut ( kasza powinna być miękka ), nie mieszaj w trakcie gotowania.
W między czasie...
Na małej patelni roztop masło i cukier. Dodaj kawałki jabłek i smaż powoli przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć a jabłka lekko się zrumienić.
Gotową kaszę przełóż do miseczki, na wierzch ułóż jabłka, polej sosem.
Smacznego!
* do jabłek możesz dodać szczyptę cynamonu :)
świetnie wygląda, na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuń