19 marca 2014

Kasza jaglana z karmelizowanym jabłkiem.

Do kaszy jaglanej  długo się zbierałam... Na śniadanie głównie jem owsiankę i  mi to  pasuje, ale raz na jakiś czas przyda się odmiana.
Kasza w smaku jest inna, trochę dłużej też zajmuje jej przygotowanie. Jest za to równie zdrowa i sycąca.
A z karmelizowanymi jabłkami ... :) 





Składniki : 

* 1/3 szklanki  kaszy jaglanej, 
* 1 szklanka mleka,
* 1 jabłko, obrane i pokrojone na 8 części, 
* 2 łyżki masła,
* 1 łyżka cukru, 



Przygotowanie :

Kaszę wsyp na sitko przepłucz zimn
ą wodą i przelej  wrzątkiem aby straciła gorycz.
Przełóż do  garnka i chwilkę praż , zalej mlekiem ( możesz zastąpić wodą ), zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut ( kasza powinna być miękka ), nie mieszaj w trakcie gotowania.

W między  czasie...

Na małej patelni roztop masło i cukier. Dodaj kawałki jabłek i smaż powoli przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć a jabłka lekko się zrumienić.

Gotową kaszę przełóż do  miseczki, na wierzch ułóż jabłka, polej sosem.

Smacznego! 

* do jabłek  możesz dodać szczyptę cynamonu :) 

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!