3 sierpnia 2012

Bananowo-czekoladowy suflet.

Pyszny deser w mniej  niż 30 minut :)

Składniki :                                                                 ( 6-8 porcji)

* 3 białka z dużych  jajek, 
* 50  g cukru, 
* 2 dojrzale banany ( około 350 g), 
* 40 g  czekolady, 
* 1 łyżka masła,

Przygotowanie : 

Piekarnik rozgrzać do  220 stopni.
Porcelanowe foremki nasmarować masłem.

Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe części.
Banany  obrać i  pokroić w drobne kawałki.
Białka ubić w misce na sztywną piane, dodając stopniowo  cukier.
Do ubitej  piany dołożyć banany i  czekoladę, delikatnie wymieszać.

Gotową masą napełnić foremki  do  3/4 ich  wysokości, obkroić na około (to  ułatwi im rośniecie).
Wstawić do  nagrzanego piekarnika w połowie wysokości i  zapiekać około 15 minut. 




4 komentarze:

  1. Piękny suflet! Domyślam się, że smakuje wspaniale!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż chciałoby się w niego wbić łyżeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Justyś, a 15 minut to nie za mało, żeby ścięło się białko? Nie próbowałam jeszcze nigdy sufletów, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, dlatego własnie wstawisz do bardzo nagrzanego piekarnika :)
    Gwarantuje, ze będzie pycha, najlepiej takie gorące !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!