Składniki : ( 6-8 porcji)
* 3 białka z dużych jajek,
* 50 g cukru,
* 2 dojrzale banany ( około 350 g),
* 40 g czekolady,
* 1 łyżka masła,
Przygotowanie :
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Porcelanowe foremki nasmarować masłem.
Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe części.
Banany obrać i pokroić w drobne kawałki.
Białka ubić w misce na sztywną piane, dodając stopniowo cukier.
Do ubitej piany dołożyć banany i czekoladę, delikatnie wymieszać.
Gotową masą napełnić foremki do 3/4 ich wysokości, obkroić na około (to ułatwi im rośniecie).
Wstawić do nagrzanego piekarnika w połowie wysokości i zapiekać około 15 minut.
Piękny suflet! Domyślam się, że smakuje wspaniale!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
aż chciałoby się w niego wbić łyżeczkę.
OdpowiedzUsuńJustyś, a 15 minut to nie za mało, żeby ścięło się białko? Nie próbowałam jeszcze nigdy sufletów, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńNie, dlatego własnie wstawisz do bardzo nagrzanego piekarnika :)
OdpowiedzUsuńGwarantuje, ze będzie pycha, najlepiej takie gorące !