16 sierpnia 2012

Pulpeciki z sosie słodko-kwaśnym.

Bardzo  lubię pulpety i  dania orientalne... Dlaczego więc nie połączyć tych  dwóch smaków?
Połączyłam i  co  wyszło ?? Wyszło bardzo  pysznie!!

Polecam pulpety w sosie słodko-kwaśnym! 



Składniki :                                           (porcja dla 2-4 osób)

* 300 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),
* jajko,
* szklanka bułki  tartej,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka przyprawy  do  dan chińskich,
* 1 łyżka oleju  sezamowego,
* 1 łyżka uprażonego  sezamu,

Składniki  na sos :

* 1/3 szklanki  octu  ryżowego,
* 4 łyżki brązowego  cukru,
* 1 łyżka ketchupu,
* 1 łyżeczka sosu  sojowego,
* 2 łyżeczki  skrobi / mąki kukurydzianej,
* 4 łyżki  wody,

Przygotowanie :

Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą (dodając stopniowo), solą, pieprzem i przyprawą do dań chińskich.
Z masy  formować kulki wielkości piłki  do  pin-ponga, obsmażyć na rumiano na łyżce oleju  sezamowego.
W małym garnuszku wymieszać ocet ryżowy, cukier, ketchup i sos sojowy, zagotować.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodać do sosu stale mieszając, zagotować.
Sosem zalec pulpety, posypać sezamem, pogotować chwilkę, często  mieszając.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i np z podsmażonymi  warzywami.






3 komentarze:

  1. jak to jest, że ten sam przepis słowo w słowo ( nawet z błędami pisowni ) jest też tutaj:

    http://www.modelowakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/

    ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje serdecznie za informację... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!