4 sierpnia 2012

Spaghetti z tuńczykiem,


Trochę inne spaghetti :)

Składniki:                                            (2 porcje)

* 150 g makaronu  do  spaghetti (można zastąpić innym), 
* 150 g  tuńczyka z puszki ( ja użyłam w wodzie), 
* 100 g  pomidorów, 
* 1 cebula, 
* 2-3 ząbki  czosnku, 
* 2 łyżki  oliwy, 
* 1 łyżka natki  pietruszki, 
* 1 łyżka kwaśnej  śmietany, 
* garstka sera żółtego (opcjonalnie), 
* sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg zaleceń z opakowania, odcedzić i  przelać zimną wodą.
Na dużej  patelni rozgrzać oliwę (jeżeli używasz tuńczyka w oleju dodaj olej  z puszki zamiast 1 łyżki  oliwy), dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i  czosnek  pokrojony  w cienkie plasterki, podsmażyć.
Do  cebuli i  czosnku  dodać tuńczyka i  dusić około 10  minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie dorzucić pomidory (mogą być z puszki)  i  natkę pietruszki, gotować przez około 5 minut.
Na koniec dołożyć śmietanę, posolić i  popieprzyć do  smaku.
Wierzch posypać serem żółtym - nie jest to  konieczne.
Podawać zaraz po przygotowaniu. 







Przepis dołączam do  akcji Pomidorowe inspiracje oraz Kuchnia bardzo Włoska 2012

Kuchnia Bardzo Włoska 2012Pomidorowe inspiracje

2 komentarze:

  1. trochę inne, ale przepyszne na bank!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. O! To jest to! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!