Składniki : (2 porcje)
* 150 g kiełbasy,
* 1 zielona papryka,
* 1 mała cebula,
* 1 główka czosnku,
* 1 kubek rosołu,
* 125 g ryżu (1 torebka),
* 1 łyżka oliwy,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Kiełbasę pokroić na grube plasterki i na dużej, głębokiej teflonowej patelni z przykrywką (można zastąpić garnkiem) podsmażyć na brązowy kolor około 5 minut. Odsączyć na papierze.
Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek i cebulą oraz pokrojoną w paski paprykę. Podsmażyć około 4-5 minut aż warzywa będą miękkie.
Zalać rosołem, zamieszać i zagotować, dodać umyty ryż i kiełbasę, dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie ryż powinien być dość miękki, wyłączyć ogień, wymieszać i zostawić na 10 -15 minut pod przykryciem.
bardzo fajne danie, idealne na szybki obiad kiedy nie ma się ochoty długo stać w kuchni :) świetne !
OdpowiedzUsuńMama zawsze przygotowywała mi taki obiad jak nie miała czasu na nic bardziej wymyślnego :) Pyszne wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńtakie jednogarnowe dania sprawdzaja sie zawsze :) bardzo je lubie!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń