11 sierpnia 2012

Indyk & pomidorowe pesto.

Dziś przepis na pyszny i  szybki obiad. Przygotowanie całości zajmuje tyle czasu co  ugotowanie makaronu + 3 minuty :) a efekt  jest  bardzo  zadowalający! 


Składniki :                                                                 (2 porcje)

* 200 g  piersi  z indyka,
* 150 g makaronu (np. penne),
* 1 cebula, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 100 g pomidorków koktajlowych, 
* 3 łyżki śmietany, 
* 2 łyżki pesto  z suszonych pomidorów, 
* 1 łyżka świeżych liści bazylii, 
* 1 kostka rosołowa, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 1 łyżeczka suszonej  bazylii, 
* sól, pieprz

Przygotowanie: 

Makaron ugotować wg zaleceń z opakowania, odcedzić i przelać zimną wodą. 
W między  czasie pierś indyczą obgotować wraz z kostką rosołową, przestudzić i  pokroić na kawałki. 
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno  posiekany  czosnek i cebulę. Dodać kawałki  indyka, zrumienić.
Pomidorki umyć przekroić na pół i  dodać na patelnie, przyprawić szczyptą soli, pieprzu i  suszonej  bazylii, smażyć około 2-3 minut często  mieszając.
W szklance wymieszać pesto, śmietanę i  posiekane liście bazylii.
Sos wlać na patelnie, dobrze zamieszać, zagotować.
Dodać makaron, wymieszać.
Podawać zaraz po przygotowaniu. 







Przepis dodaje do  akcji Pomidorowe inspiracje


Pomidorowe inspiracje

1 komentarz:

  1. Makaron jak marzenie i to z indykiem i pomidorkami:)pomidory suszone już mam bo akurat na nie promocja w Lidlu.Podejrzewam że to będzie mój jutrzejszy obiad.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!