5 sierpnia 2012

Muffinki cytrynowe.


Składniki :                                                     (10 sztuk)


* 2 kubki  mąki, 
* 1/4 kubka cukru, 
* 1 łyżka proszku  do  pieczenia, 
* 1/2 kubka mleka, 
* 1/4 kubka oliwy, 
* 1 duże jajko, 
* starta skórka z jednej cytryny, 
* 1 łyżeczka ekstraktu  cytrynowego,  


Przygotowanie: 


W misce wymieszać mąkę, cukier i  proszek  do  pieczenia.
W drugiej misce wymieszać mleko,skórkę z cytryny, ekstrakt, oliwę i  jajko.
Wszystkie składniki połączyć.
Masę nakładać do  foremek/ papierków do 3/4 wysokości.
Wstawić do  nagrzanego  do  200 stopni piekarnika, piec 25 minut.

Muffinki  można polukrować...


Składniki  na lukier : 



* 5 łyżeczek  cukru pudru, 
* 1/2 łyżeczki soku  z cytryny, 
* 2 łyżeczki wody, 


Przygotowanie :

Wszystkie składniki  wymieszać razem. 

Lukrem polać muffinki  i  odstawić do  wystygnięcia. 








Przepis dodaje do  akcji Muffinkowo 2012

3 komentarze:

  1. no wyrosły zarąbiście

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzis wypróbowałam przepis. Wydawal sie bardzo prosty. Jednak ciasto wyszlo tak gęste ze musialam dodac jeszcze jajko i mleko. Jaka ma byc konsystencja tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Beato ciasto m być gęste takie, że można łyżką nakładać ;)

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!