5 sierpnia 2012
Kurczak w sezamowej panierce z warzywami.
Składniki : (2 porcje)
* 1 duża pierś z kurczaka,
* 125 g ryżu ( 1 torebka),
* 1 jajko,
* 1 marchewka,
* 100 g groszku zielonego (ja użyłam mrożonego),
* 100 g kapusty pekińskiej,
* 100 g papryki kolorowej,
* 4 łyżki sezamu,
* 3 łyżki mąki,
* 2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich,
* 2 łyżki sosu sojowego,
* oliwa do smażenia,
* 2 łyżki oleju sezamowego,
Przygotowanie :
Ryż ugotować na sypko.
Sezam uprażyć na złoty kolor na teflonowej patelni (bez dodatku tłuszczu).
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, skośne plasterki.
Kapustę podzielić na spore kawałki, paprykę obrać i pokroić w paseczki.
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć marchewkę przez około 3 minuty a następnie dodać resztę warzyw, przyprawę do dań chińskich, łyżkę sosu sojowego, resztę sezamu i smażyć około 5-7 minut (do czasu aż warzywa będą miękkie).
Pierś z kurczaka pokroić na wąskie paseczki.
Do miski wbić jajko, dodać mąkę, 1 łyżeczkę przyprawy do dań chińskich, 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki uprażonego sezamu i 2 łyżki wody, wszystko wymieszać na gładką masę trochę gęstszą od ciasta na naleśniki.
Mięso obtaczać w masie i smażyć partiami na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju około 2- 3 minut z każdej strony - na złoty kolor.
Podawać wszystko razem zaraz po przygotowaniu.
Sezam przed i po prażeniu...
i mój kocur, który zajmuje moje miejsce i z uśmiechem na mordzie udaję, że śpi :P
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
lubię sezamową panierkę, wspaniale komponuje się z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńKocur nic nie udaje, po prostu błogostan ;)
OdpowiedzUsuń