5 sierpnia 2012

Kurczak w sezamowej panierce z warzywami.


Składniki :                                                        (2 porcje)


* 1 duża pierś z kurczaka, 
* 125 g ryżu ( 1 torebka), 
1 jajko,
* 1 marchewka, 
* 100 g groszku zielonego (ja użyłam mrożonego),
* 100 g kapusty pekińskiej, 
* 100 g  papryki kolorowej, 
* 4 łyżki  sezamu, 
* 3 łyżki mąki, 
* 2 łyżeczki  przyprawy  do dań chińskich, 
* 2 łyżki  sosu sojowego, 
* oliwa do  smażenia, 
* 2 łyżki oleju sezamowego, 


Przygotowanie :


Ryż ugotować na sypko.
Sezam uprażyć na złoty kolor na teflonowej patelni (bez dodatku  tłuszczu).

Marchewkę obrać i  pokroić w cienkie, skośne plasterki.
Kapustę podzielić na spore kawałki, paprykę obrać i pokroić w paseczki.
W woku lub dużej  patelni rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć marchewkę przez około 3 minuty a następnie dodać resztę warzyw, przyprawę do dań chińskich, łyżkę sosu sojowego, resztę sezamu i  smażyć około 5-7 minut (do  czasu  aż warzywa będą miękkie).


Pierś z kurczaka pokroić na wąskie paseczki. 
Do  miski wbić jajko, dodać mąkę, 1 łyżeczkę przyprawy  do  dań chińskich, 1 łyżkę sosu  sojowego, 3 łyżki uprażonego sezamu i 2 łyżki wody, wszystko  wymieszać na gładką masę trochę gęstszą od ciasta na naleśniki.
Mięso  obtaczać w masie i  smażyć partiami na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju około 2- 3 minut z każdej  strony - na złoty  kolor.  


Podawać wszystko  razem zaraz po przygotowaniu.




Sezam przed i po prażeniu... 




i mój kocur, który zajmuje moje miejsce i z uśmiechem na mordzie  udaję, że śpi :P




2 komentarze:

  1. lubię sezamową panierkę, wspaniale komponuje się z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocur nic nie udaje, po prostu błogostan ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!