20 sierpnia 2012

Spaghetti carbonara.

Pyszny  makaron, którego przygotowanie nie zajmuje dłużej  niż 20  minut ! 

Składniki :                                                            (2 porcje)

* 200 g  makaronu,
* 200g boczku,
* 2 łyżki oliwy,
* 2 żółtka,
* 35 g tartego  parmezanu,
* 4 łyżki  śmietany,
* sól, pieprz,
* natka pietruszki,

Przygotowanie :

Makaron wrzucić do  wrzącej  wody  i  gotować kolo 7-10 minut.
W tym czasie pokroić bekon na kawałki mniejsze lub większe w zależności od upodobań, podsmażyć na oliwie do  czasu  aż tłuszcz się wytopi, zdjąć z ognia.
W misce wymieszać żółtka, śmietanę i  tarty  ser.
Makaron odcedzić ale nie przelewać zimną wodą.
Dodać makaron do  boczku i  dobrze wymieszać.
Następnie dodać przygotowany  wcześniej  sos, ważne jest  żeby  makaron był  gorący aby  żółtka się ścięły (nie podgrzewać sosu) !
Podprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.





6 komentarzy:

  1. Mój ulubiony makaronowy klasyk, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam carbonarę, to jeden z moich ulubionych makaronów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ten klasyk :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekspresowy obiad, zawsze tak samo pyszny :) Smakowita klasyka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!