13 sierpnia 2012

Indyk w sosie chrzanowo-musztardowym.

Składniki: 

* 200 - 250 g piersi  z indyka, 
* 1 cebula, 
* 0,5 szklanki  jogurtu  naturalnego, 
* 2 łyżki musztardy ( ja użyłam francuskiej), 
* 2 łyżki chrzanu, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 0,5 szklanki maki, 
* sól, pieprz 

Przygotowanie : 

Mięso podzielić na kotleciki i  delikatnie rozbić. 
Posypać solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulę. 
Na talerzyku rozsypać mąkę, obtoczyć kotlety.
Mięso dodać do  cebuli i  smażyć na rumiano  z obu stron.
Zalać wodą tak  aby  zakryła mięso i  dusić na wolnym ogniu  przez około 10 minut.
W szklance wymieszać jogurt, musztardę i  chrzan (sos wychodzi  dość pikantny).
Dodać sos do  mięsa i  dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. 

Odkryć aby  sos się zredukował (jeżeli wody  nadal  będzie za dużo, można dodać łyżkę mąki  rozrobioną z wodą).
Zagotować. 






1 komentarz:

  1. Ten pikantny sosik zapowiada się świetnie!

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!