* 200 - 250 g piersi z indyka,
* 1 cebula,
* 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
* 2 łyżki musztardy ( ja użyłam francuskiej),
* 2 łyżki chrzanu,
* 2 łyżki oliwy,
* 0,5 szklanki maki,
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Mięso podzielić na kotleciki i delikatnie rozbić.
Posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Na talerzyku rozsypać mąkę, obtoczyć kotlety.
Mięso dodać do cebuli i smażyć na rumiano z obu stron.
Zalać wodą tak aby zakryła mięso i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut.
W szklance wymieszać jogurt, musztardę i chrzan (sos wychodzi dość pikantny).
Dodać sos do mięsa i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
Odkryć aby sos się zredukował (jeżeli wody nadal będzie za dużo, można dodać łyżkę mąki rozrobioną z wodą).
Zagotować.
Ten pikantny sosik zapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna