Kolejne, pyszne danie jednogarnkowe... Idealne gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie !
Składniki : (porcja dla 2-4 osób)
* 1 cebula,
* 4 nóżki kurczaka,
* 1 szklanka ryżu,
* 150 g fasolki szparagowej,
* 1 lyzeczka kurkumy / curry,
* sol, pieprz,
* 2 lyzki soku z cytryny,
* 1 lyzka oliwy,
* 1 kostka rosolowa,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziele angielskie,
Przygotowanie :
Cebule posiekac na bardzo drobna kostke, podsmazyc w garnku na lyzce oliwy.
Cztery umyte nozki z kurczaka lub 2 udka razem z cebula, zalac 2 szklankami wody, dodać kostke rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, wszystko razem gotować około 20 minut.
Cztery umyte nozki z kurczaka lub 2 udka razem z cebula, zalac 2 szklankami wody, dodać kostke rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, wszystko razem gotować około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć kurczaka, lekko ostudzić, zdjąć mięso z kości i wrzucić do wywaru.
Dodać ryz i oczyszczona fasolkę, gotować na małym ogniu ( około 10-15 minut), raz na jakiś czas zamieszać.
Gdy fasolka i ryz są miękkie dodać sok z cytryny, kurkumę a także sol i pieprz do smaku.
Dodać ryz i oczyszczona fasolkę, gotować na małym ogniu ( około 10-15 minut), raz na jakiś czas zamieszać.
Gdy fasolka i ryz są miękkie dodać sok z cytryny, kurkumę a także sol i pieprz do smaku.
Uwielbiam jednogarnkowe dania, najlepiej jedzone widelcem prosto z patelni :) Super propozycja na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńJednogary rzadza! Ten musi byc naprawde smaczny.
OdpowiedzUsuńOoo! Super danie!
OdpowiedzUsuńtak - to prawda, jednogarnkowe dania nie dość, że są szybkie i proste w przygotowaniu to zwykle...rewelacyjnie smakują! a po składzie Twojego widzę, że to przepyszne połączenie idealne! ah kurczaczek i fasolka <3 :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dania jedno garnkowe!
OdpowiedzUsuńKolejne danie, które niezwykle mi się podoba. Dziękuje Ci za przepis. I idę robić obiad :D
OdpowiedzUsuń