21 sierpnia 2012

Danie jedno garnkowe. Ryz, kurczak i fasolka.

Kolejne, pyszne danie jednogarnkowe... Idealne gdy  nie mamy  zbyt  wiele czasu  na gotowanie ! 


Składniki :                                                                              (porcja dla 2-4 osób)

* 1 cebula, 
* 4 nóżki  kurczaka, 
* 1 szklanka ryżu, 
* 150 g  fasolki  szparagowej, 
* 1 lyzeczka kurkumy / curry, 
* sol, pieprz, 
* 2 lyzki  soku  z cytryny, 
* 1 lyzka oliwy, 
* 1 kostka rosolowa, 
* 1 liść laurowy, 
* 1 ziele angielskie, 

Przygotowanie :

Cebule posiekac na bardzo  drobna kostke, podsmazyc w garnku  na lyzce oliwy.
Cztery  umyte nozki  z kurczaka lub 2 udka razem z cebula, zalac 2 szklankami  wody, dodać kostke rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, wszystko  razem gotować około  20 minut. 
Po tym czasie wyjąć kurczaka, lekko ostudzić, zdjąć mięso  z kości  i  wrzucić do  wywaru.
Dodać ryz i  oczyszczona fasolkę, gotować na małym ogniu  ( około 10-15  minut), raz na jakiś czas zamieszać.
Gdy  fasolka i  ryz są miękkie dodać sok  z cytryny, kurkumę a także sol i pieprz do smaku.






6 komentarzy:

  1. Uwielbiam jednogarnkowe dania, najlepiej jedzone widelcem prosto z patelni :) Super propozycja na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednogary rzadza! Ten musi byc naprawde smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. tak - to prawda, jednogarnkowe dania nie dość, że są szybkie i proste w przygotowaniu to zwykle...rewelacyjnie smakują! a po składzie Twojego widzę, że to przepyszne połączenie idealne! ah kurczaczek i fasolka <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne danie, które niezwykle mi się podoba. Dziękuje Ci za przepis. I idę robić obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!