6 sierpnia 2013

# 2 Idealny makaron.

Dziś drugi post z serii podstaw gotowania. 
O makaronie opowiem Wam :)  

Jak może zauważyliście jestem fanką makaronów (co  niekoniecznie dobrze odbija się na mojej figurze ). Dziś doradzę Wam jak wybrać dobry  makaron, rady  dotyczące gotowania i w końcu - jak ugotować idealny  makaron. 





Wybór makaronu. 

Najlepszy  makaron będzie wykonany z mąki durum lub ze  zmielonych ziaren pszenicznych - semoliny. Mąka ta różni się od innych  tym, że do  jej wykonania używa się także łupinki pszenicznej, dzięki czemu ziarna nie tracą tulu składników mineralnych, witamin i  błonnika.
Makaron taki będzie miał żółty kolor, nie będzie się kleił i rozgotowywał.
Koniecznie czytaj etykiety, gdyż często producenci jedynie dodają mąkę durum do zwykłej. 


Do dań, gdzie makaron zostanie nadziany, takich  jak ravioli, cannelloni czy lasagne warto użyć świeżego  makaronu, który znaleźć można w lodówkach.
Do sosów lepiej sprawdzi się ten uprzednio ususzony, gdyż jest bardziej odporny  na łamanie i  lepiej wytrzymuje ciężar sosów. 


Kolorowy  makaron jest interesujący, ale nie ma smaku szpinaku czy  buraków - jest on jedyniie zabarwiony. 

W sklepach  można spotkać makarony  nisko węglowodanowe -  jeżeli  dbasz o  linie to  coś dla Ciebie :) 

Rady  dotyczące gotowania. 

- Nie dolewaj oliwy do  wody  na makaron !
Olej wcale nie sprawi, że makaron nie będzie się kleił. Wystarczy użyć dużej ilości  wody, mieszać co jakiś czas i gotować odpowiednio długo. 


- Makaron gotuj do  czasu  aż będzie "al dente" - miękki, ale przy przegryzaniu stawiający  delikatny opór. Jeśli  makaronu  będziesz używać do  zapiekanki czy  lazanii może on być nawet twardszy, gdyż dogotuje się w sosie podczas zapiekania.

- Nie gotuj razem dwóch  rodzajów makaronu... jeden ugotuje się szybciej  niż drugi. 

- Jeśli  używasz makaronu  do sosu  warto zostawić trochę wody  z gotowania. Skrobia sprawi, że sos zgęstnieje ( dzięki skrobi ) i będzie się lepił do  makaronu. 

- Wskazówki producenta będą bardzo pomocne przy gotowaniu, jednak minutę przed końcem czasu  sprawdź miękkość makaronu - Ty wiesz najlepiej jaki  lubisz :) 


Gotowanie idealnego  makaronu. 

- Pierwsza rzeczy ( i  najważniejsza ) to  duży garnek.
Gotując makaron dla dwóch osób należy użyć od 2 do 3 litrów wody.
Makaron potrzebuje luzu aby się nie sklejał i gotował równomiernie. 


- Woda na makaron musi być posolona. 
Nawet jeżeli wydaje Ci się, że sos jest  słony musisz posolić makaron (niesłony makaron potrafi zepsuć smak nawet najlepszego dania).
Woda bez soli szybciej się zagotuje - wsyp sól po wrzeniu. 


- Doprowadź wodę do pełnego wrzenia i wsypuj makaron powoli ( tak  aby  woda nie przestała się gotować ), zamieszaj.
Jeżeli  gotujesz makaron do  spaghetti nie łam go  na pół aby  zmieścił się w garnku... wystarczy, że poczekasz chwilkę aż część zanurzona w wodzie zmięknie i  zamieszasz. 


- Nie przykrywaj  makaronu. 

- Od czasu  do  czasu  zamieszaj  w garnku aby makaron nie przywarł do  dna. 

- Trzymaj się wytycznych  producenta.
Makarony wymagają rożnych czasów gotowania. 

- Przed końcem gotowania upewnij się, że makaron jest odpowiednio miękki . 

-  Gotowy  makaron odcedź na durszlaku / sicie i przelej zimną wodą ( co  zatrzyma proces gotowania ).
Wyjątek  stanowi  makaron dodawany  do sosu zaraz po ugotowaniu. 

- Makaron do sałatek ostudź całkowicie pod zimną wodą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!