5 sierpnia 2013

Spaghetti con spinaci.


Coś dla fanów szpinaku i  makaronu...
Danie jest  bardzo  smaczne a w dodatku szybie w przygotowaniu...
Ja tak  lubię... wstawiam makaron, robię resztę i  zanim makaron jest gotowy sos czeka ;) 

Idealne dla zabieganych i  dla tych, którzy  nie lubią spędzać czasu w kuchni. 




Składniki :                                                                            ( 2 -3 porcje ) 

* 150 -180 g  makaronu do spaghetti, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 1 duża cebula, 
* 3 ząbki czosnku, 
* 300 - 400 g  mięsa mielonego ( u  mnie wieprzowe ), 
* 100 g młodego szpinaku ( można zastąpić mrożonym ), 
* 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
* 4 łyżki śmietany, 
* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej ( można zastąpić zwykłą ), 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Makaron ugotuj al dente, odcedź. 
W między czasie...
Na dużej  patelni rozgrzej oliwę, dodaj  posiekaną w kostkę cebulę i  czosnek, podsmażaj przez kilka minut ( do  czasu  aż cebula zmięknie ).
Dodaj  mięso mielone i  smaż 10  minut, tak  aby  nie było surowe, dodaj  szczyptę soli i pieprzu.  

Szpinak posiekaj ( nie musi być drobno ) i  dorzuć do  mięsa, podsmażaj przez minutę.
W szklance zmieszaj bulion, śmietanę i  mąkę kukurydzianą, zalej  mięso  i  mieszaj przez chwilę ( do  czasu  aż sos zgęstnieje ).

Dopraw do  smakuj solą i pieprzem.
Sosem polej  makaron :) 






3 komentarze:

  1. przyznam się ze szpinakiem i mięsem mielonym jeszcze nie jadlam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasuje i jest na prawdę pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No dla mnie połączenie nie spotykane, ale apetycznie podane.Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!