25 sierpnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka.

Czerwona kapusta zawiera wiele mikro i makroelementów takich jak magnez, potas i cynk. Poza tym dostarcza wielu witamin : C, E, B1, B2, B6. Co ważne znaleźć w niej możemy  ważne antocyjany, które wykazują działanie antyrakowe.
Ja czerwoną kapustę po prostu lubię, najbardziej  właśnie taką w surówce !
Dziś z jabłkiem i  cebulą, obiecuje że pokaże Wam jeszcze inną :)




Składniki : 

* 1/2 małej główki czerwonej kapusty, 
* 1/2 jabłka, 
* 1/2 dużej  cebuli, 
* 1 łyżka majonezu, 
* 1 łyżka soku z cytryny, 
* sól, pieprz, cukier, 

Przygotowanie :

Kapustę oczyść z wierzchnich liści i  drobno posiekaj ( możesz użyć robota kuchennego ) dodaj sok z cytryny i odstaw na chwilkę.
W między  czasie cebulę bardzo drobno posiekaj, jabłko obierz i również posiekaj w drobniutką kosteczkę, dodaj do kapusty.
Dodaj łyżkę majonezu, szczyptę soli, pieprzu i cukru, dokładnie zmieszaj. 




1 komentarz:

  1. dzisiaj na tv kuchnia plus robiła kapustę z jabłkiem a, a;e w dziwny sposób, poszatkowana kapustę połaczyła z rozpuszczonym masłem wodą o octem i dusiłą w piekarniku 1,5 h po czym dodała jabłko sól , pieprz cukier i piekła jeszcze 10 min , ciekawe musze zrobić :):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!