22 sierpnia 2013

Stir fry z kurczaka z sosem śliwkowym.


Trochę zagubiłam się na początek wakacji... Po kilku dniach w Holandii jestem w rodzinnym domu :) 

Dziś na szybko ! 


Uwielbiam stir fry. To szybki ( w 15 minut ) i pełnowartościowy obiad, jest w nim wszystko warzywa, mięsko no i  ukochany przeze mnie makaron. Kiedy na prawdę się śpieszę w kuchni stir fry jest idealne, dziś z kurczakiem i sosem śliwkowym ! 



Składniki : 

* 120 g makaronu jajecznego ( możesz użyć innego orientalnego a nawet makaronu do spaghetti ),
* 2 łyżki oliwy do stir fry / oleju sezamowego lub zwykłej oliwy do  smażenia, 
* 2 piersi z kurczaka, 
* 1 łyżka przyprawy do dań chińskich, 
* 300 g  mieszanki warzyw do stir fry ( u  mnie papryka żółta i czerwona, kiełki fasoli mung, trochę kapusty włoskiej i czerwona cebula), 
* 50 ml sosu śliwkowego, 
* 2 łyżki sezamu, 

Przygotowanie : 

Makaron przygotuj wg. zaleceń producenta ( trzymaj ciepły ). 
Kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski, przypraw przyprawą do  dań chińskich.
W woku  lub na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj  kurczaka i  smaż około 3-5 minut ( aż kurczak  będzie gotowy ). 
W między czasie przygotuj warzywa, wszystkie pokrój w paseczki. 
Dodaj warzywa na patelnie i podsmażaj przez kilka minut, dorzuć ugotowany makaron i sos, dokładnie zmieszaj.
Podawaj posypane łyżką sezamu. 


5 komentarzy:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!