Trochę zagubiłam się na początek wakacji... Po kilku dniach w Holandii jestem w rodzinnym domu :)
Dziś na szybko !
Uwielbiam stir fry. To szybki ( w 15 minut ) i pełnowartościowy obiad, jest w nim wszystko warzywa, mięsko no i ukochany przeze mnie makaron. Kiedy na prawdę się śpieszę w kuchni stir fry jest idealne, dziś z kurczakiem i sosem śliwkowym !
Składniki :
* 120 g makaronu jajecznego ( możesz użyć innego orientalnego a nawet makaronu do spaghetti ),
* 2 łyżki oliwy do stir fry / oleju sezamowego lub zwykłej oliwy do smażenia,
* 2 piersi z kurczaka,
* 1 łyżka przyprawy do dań chińskich,
* 300 g mieszanki warzyw do stir fry ( u mnie papryka żółta i czerwona, kiełki fasoli mung, trochę kapusty włoskiej i czerwona cebula),
* 50 ml sosu śliwkowego,
* 2 łyżki sezamu,
Przygotowanie :
Makaron przygotuj wg. zaleceń producenta ( trzymaj ciepły ).
Kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski, przypraw przyprawą do dań chińskich.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj kurczaka i smaż około 3-5 minut ( aż kurczak będzie gotowy ).
W między czasie przygotuj warzywa, wszystkie pokrój w paseczki.
Dodaj warzywa na patelnie i podsmażaj przez kilka minut, dorzuć ugotowany makaron i sos, dokładnie zmieszaj.
Podawaj posypane łyżką sezamu.
Podawaj posypane łyżką sezamu.
smaczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńwygląda super :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! sama planuję na jutro podobny obiadek :)
OdpowiedzUsuńKolorowa pyszota. Mniam
OdpowiedzUsuńwygląda zniewalająco :)
OdpowiedzUsuń