9 sierpnia 2013

Dorsz pieczony z cukinią i pomidorkami.

Piątek  z rybą VI.

Dziś mam dla Was przepis na dorsza. Upiekłam rybę z cukinią i pomidorkami tak więc warzywa do  obiadu macie z głowy, wystarczy obrać ziemniaczki, ugotować, upiec lub zrobić pyszne domowe frytki :)






Składniki :                                                                                        ( 2 porcje )

* 2 małe cukinie, 
* 10  pomidorków koktajlowych, 
* 2 żabki czosnku, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 
* 1 łyżka tymianku, 
* 1 łyżka bazylii, 
* 4 łyżki oliwy z oliwek, 
* 2 filety dorsza ( ja swoje przekroiłam na pół bo  były grube i  duże ),
* 1/2 cytryny + starta skórka, 
* 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili, 
* 3 łyżki bułki tartej, 

Przygotowanie : 

Cukinie i pomidorki umyj. Pomidory pokrój na pół a cukinie na 6 części wzdłuż, ułóż na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego.
W małej  misce zmieszaj rozgnieciony ząbek  czosnku, łyżkę posiekanej : natki pietruszki, tymianku i bazylii z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, dodaj  do warzyw i  dobrze wymieszaj.
Rybę umyj, osusz, przypraw solą i ułóż na cukinii.
Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek dosyp  bułkę tartą, startą skórkę z połowy cytryny, suszone płatki chili i pozostałą łyżkę natki pietruszki, zmieszaj dokładnie i podsmażaj  przez 2 minuty ( do  czasu  aż bułka będzie złota ). 

Bułkę ułóż na wierzchu ryby.
Pomiędzy dorsza ułóż pokrojoną w łódeczki cytrynę...


 Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 -25 minut ( w zależności od grubości filetów ). 




Przepisy  na pieczone ziemniaki i  domowe frytasy ! :) 




3 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!