Dziś mam dla Was przepis na dorsza. Upiekłam rybę z cukinią i pomidorkami tak więc warzywa do obiadu macie z głowy, wystarczy obrać ziemniaczki, ugotować, upiec lub zrobić pyszne domowe frytki :)
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 małe cukinie,
* 10 pomidorków koktajlowych,
* 2 żabki czosnku,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 1 łyżka tymianku,
* 1 łyżka bazylii,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 filety dorsza ( ja swoje przekroiłam na pół bo były grube i duże ),
* 1/2 cytryny + starta skórka,
* 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
* 3 łyżki bułki tartej,
Przygotowanie :
Cukinie i pomidorki umyj. Pomidory pokrój na pół a cukinie na 6 części wzdłuż, ułóż na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego.
W małej misce zmieszaj rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę posiekanej : natki pietruszki, tymianku i bazylii z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, dodaj do warzyw i dobrze wymieszaj.
Rybę umyj, osusz, przypraw solą i ułóż na cukinii.
Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek dosyp bułkę tartą, startą skórkę z połowy cytryny, suszone płatki chili i pozostałą łyżkę natki pietruszki, zmieszaj dokładnie i podsmażaj przez 2 minuty ( do czasu aż bułka będzie złota ).
Bułkę ułóż na wierzchu ryby.
Pomiędzy dorsza ułóż pokrojoną w łódeczki cytrynę...
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 -25 minut ( w zależności od grubości filetów ).
Przepisy na pieczone ziemniaki i domowe frytasy ! :)
ehh jak to wyglada <3
OdpowiedzUsuńBędę musiała zrobić takie cudeńko :)
OdpowiedzUsuńDomowe frytasy mnie urzekły :)
OdpowiedzUsuń