Piątek z rybą VII.
Włócznik / miecznik to ogromna ryba ( waży około 600 kg ), która rozwija prędkości do 100km/h. Mięso ryby może przybierać różne kolory od prawie białego, przez blado różowy aż po ostro pomarańczowy ( dyniowy ) wszystko zależy od diety ryby, która żywi się krewetkami i mniejszymi rybami. W smaku przypomina trochę tuńczyka, jest zaliczany do ryb oleistych ale jest dość twardy dlatego ja proponuje Wam ją z sosem koperkowo-śmietanowym, do tego młode ziemniaczki i suróweczka.
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 steki z włócznika,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
* 4 łyżki posiekanego koperku,
* 2 łyżki śmietany,
Przygotowanie :
W małym garnuszku zagotuj bulion razem z posiekanym pokerkiem, dodaj śmietanę. Jeżeli lubisz gęste sosy możesz dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej rozpuszczoną w wodzie.
Rybę umyj, osusz ręcznikami papierowymi, oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzej łyżkę oliwy, obsmaż rybę na złoty kolor z obu stron ( około 3-4 minut z każdej ).
Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzej łyżkę oliwy, obsmaż rybę na złoty kolor z obu stron ( około 3-4 minut z każdej ).
Podawaj rybę polaną sosem koperkowym.
och jak świetnie wygląda. U mnie również dziś była ryba w koperkowym ;)
OdpowiedzUsuń