16 sierpnia 2013

Steki z włócznika z sosem koperkowym.

Piątek z rybą VII. 


Włócznik / miecznik to ogromna ryba ( waży około 600 kg ), która rozwija prędkości do 100km/h. Mięso ryby  może przybierać różne kolory od prawie białego, przez blado różowy aż po ostro pomarańczowy ( dyniowy ) wszystko zależy od diety ryby, która żywi się krewetkami i mniejszymi rybami. W smaku przypomina trochę tuńczyka, jest zaliczany do ryb oleistych ale jest dość twardy dlatego ja proponuje Wam ją z sosem koperkowo-śmietanowym, do tego młode ziemniaczki i suróweczka. 


Składniki :                                                                                    ( 2 porcje )

* 2 steki z włócznika, 
* sól, pieprz, 
* 1 łyżka oliwy z oliwek, 
* 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 
* 4 łyżki posiekanego koperku, 
* 2 łyżki śmietany, 

Przygotowanie : 

W małym garnuszku zagotuj bulion razem z posiekanym pokerkiem, dodaj śmietanę. Jeżeli lubisz gęste sosy  możesz dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej rozpuszczoną w wodzie. 
Rybę umyj, osusz ręcznikami papierowymi, oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzej łyżkę oliwy, obsmaż rybę na złoty kolor z obu stron ( około 3-4 minut z każdej ). 
Podawaj rybę polaną sosem koperkowym. 


1 komentarz:

  1. och jak świetnie wygląda. U mnie również dziś była ryba w koperkowym ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!