27 sierpnia 2013

Vege leczo.

Urlop w pełni ! Właśnie wróciłam z Ostrowa Wielkopolskiego ze wsi :) Napatrzyłam się na te wszystkie warzywka ahh. Pomidory aż pięknie pachną, i te kabaczki... Jak już się je ma to trzeba coś ugotować. Tak więc leczo, warzywne, bez tłuszczu i kiełbasy... takie lekkie, letnie ! :) 

Tutaj znajdziecie przepis na leczo z kiełbasą :) 

Składniki :                                                                 ( na 4 porcje )

* 2 małe zielone cukinie, 
* 1 mała żółta cukinia, 
* 1 cebula, 
* 3 średniej wielkości pomidory, 
* 3 kolorowe papryki ( u  mnie czerwona, żółta i pomarańczowa ), 
* 1 kostka rosołowa ( ja dałam warzywną ), 
* 2 łyżki dobrego keczupu, 
* 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
* 1 łyżeczka ostrej papryki,
* sól, 

Przygotowanie : 

Warzywa umyj dokładnie. 
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w kostkę lub paseczki. 
Cukinie pokrój w półplasterki lub ćwiartki jeżeli jest większa. 
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. 
Pomidory sparz i obierz ze skórki ( pomoże Ci w tym nacięcie na czubku w kształcie X ), pokrój dowolnie. 
Wszystkie warzywa zmieszaj w dużej misce. 

Na dno garnka nalej odrobinkę wody, wrzuć 1/3 warzyw, gotuj pod przykryciem przez 10  minut.
Następnie dodaj drugą część warzyw z miski, kostkę rosołową, paprykę słodką i ostrą oraz ketchup, duś kolejne 10  minut.
Na koniec dodaj ostatnią część warzyw i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10  minut.
Dopraw do  smaku solą. 

Nacięty pomidorek :P

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt wspolpraca@armadeo.pl

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!