Urlop w pełni ! Właśnie wróciłam z Ostrowa Wielkopolskiego ze wsi :) Napatrzyłam się na te wszystkie warzywka ahh. Pomidory aż pięknie pachną, i te kabaczki... Jak już się je ma to trzeba coś ugotować. Tak więc leczo, warzywne, bez tłuszczu i kiełbasy... takie lekkie, letnie ! :)
Tutaj znajdziecie przepis na leczo z kiełbasą :)
Składniki : ( na 4 porcje )
* 2 małe zielone cukinie,
* 1 mała żółta cukinia,
* 1 cebula,
* 3 średniej wielkości pomidory,
* 3 kolorowe papryki ( u mnie czerwona, żółta i pomarańczowa ),
* 1 kostka rosołowa ( ja dałam warzywną ),
* 2 łyżki dobrego keczupu,
* 2 łyżeczki słodkiej papryki,
* 1 łyżeczka ostrej papryki,
* sól,
Przygotowanie :
Warzywa umyj dokładnie.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w kostkę lub paseczki.
Cukinie pokrój w półplasterki lub ćwiartki jeżeli jest większa.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Pomidory sparz i obierz ze skórki ( pomoże Ci w tym nacięcie na czubku w kształcie X ), pokrój dowolnie.
Wszystkie warzywa zmieszaj w dużej misce.
Na dno garnka nalej odrobinkę wody, wrzuć 1/3 warzyw, gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
Następnie dodaj drugą część warzyw z miski, kostkę rosołową, paprykę słodką i ostrą oraz ketchup, duś kolejne 10 minut.
Na koniec dodaj ostatnią część warzyw i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.
Dopraw do smaku solą.
Następnie dodaj drugą część warzyw z miski, kostkę rosołową, paprykę słodką i ostrą oraz ketchup, duś kolejne 10 minut.
Na koniec dodaj ostatnią część warzyw i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10 minut.
Dopraw do smaku solą.
Nacięty pomidorek :P
mniam! chyba dobre :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!