Pamiętacie jak przygotowywałam crumle truskawkowe i zaginęły mi migdały ? Otóż odnalazły się ( wyskoczyły z za pojemnika z mąka razową - co one tam robiły nie wiem ) i jak już są to pomyślałam sobie, że dodam je do dzisiejszych muffinek.
Strzał w 10 ! Idealnie pasują do porzeczek.
Składniki : ( na 12 sztuk )
* 300 g mąki,
* 170 g cukru,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 130 g masła,
* 250 ml mleka,
* 1 jajko,
* 150 czerwonej porzeczki,
* 30 g płatków migdałowych ( możesz pominąć ich dodatek, albo zastąpić je kruszonką ),
Przygotowanie :
Porzeczki umyj i poodrywaj od łodyżek.
Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce rozpuść masło, dodaj jajko i mleko, dokładnie zmieszaj.
Połącz zawartość obu misek, dodaj porzeczki i delikatnie wymieszaj.
Blaszkę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami, napełniaj masą do 3/4 wysokości, posyp płatkami migdałowymi.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut ( do czystego patyczka ).
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię z porzeczkami :) pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń