4 sierpnia 2013

Muffinki z czerwoną porzeczką.


Pamiętacie jak przygotowywałam crumle truskawkowe i zaginęły  mi migdały ? Otóż odnalazły się ( wyskoczyły z za pojemnika z mąka razową - co one tam robiły nie wiem ) i jak już są to  pomyślałam sobie, że dodam je do dzisiejszych muffinek.
 Strzał w 10 ! Idealnie pasują do porzeczek. 





Składniki :                                                                                       ( na 12 sztuk ) 

* 300 g  mąki, 
* 170 g  cukru, 
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
* 130 g  masła, 
* 250 ml mleka, 
*  1 jajko, 
* 150 czerwonej porzeczki, 
* 30 g płatków migdałowych ( możesz pominąć ich dodatek, albo zastąpić je kruszonką ), 

Przygotowanie :

Porzeczki umyj i poodrywaj od łodyżek. 
Do dużej  miski przesiej  mąkę, cukier, proszek  do  pieczenia i  sodę oczyszczoną. 
W drugiej misce rozpuść masło, dodaj  jajko i mleko, dokładnie zmieszaj.
Połącz zawartość obu  misek, dodaj porzeczki i delikatnie wymieszaj. 

Blaszkę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami, napełniaj  masą do 3/4 wysokości, posyp płatkami  migdałowymi.
Wstaw do  nagrzanego  do  180  stopni piekarnika i  piecz przez 20  minut ( do  czystego  patyczka ). 



Przepis bierze udział w  akcji : Porzeczkowo oraz Kwasnie, no wlasnie

Kwaśnie, no właśnie

3 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!