13 sierpnia 2013

# 3 Idealny ryż.


Wiecie co  zrobić, aby ugotować idealny  ryż ? Sypki i  smaczny ? Jeśli nie, zapraszam do lektury. 








Odmian ryżu jest  bez liku , aby dobrze go przyrządzić wystarczy trzymać się tylko  kilku wskazówek. :)


 1) Ryż biały -  niestety  najczęściej przez nas spożywany. 
Ten rodzaj  ryżu pozbawiony jest łusek dlatego też gotuje się szybciej niż ryż pełnoziarnisty - brązowy. 

2) Arborio / Carnaroli / Vialone Nano - ryż stosowany  do przygotowywania risotto, średnio długi z wysoką zawartością skrobi. 
Skrobia uwalnia się stopniowo podczas gotowania dzięki czemu zagęszcza potrawy. 

3) Ryż Basmati - uprawiany  głównie z Azji Południowej, długoziarnisty i  bardzo  aromatyczny.
Najczęściej używany w kuchni indyjskiej. 


4) Tzw. kleisty ryż - krótko ziarnisty ryż, zazwyczaj  gotowany  na parze lub z jej  użyciem. Używany w kuchni orientalnej zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych. 

5) Dziki ryż - tak  na prawdę to  nasiona trawy :P 

Wiecie już jakie są gatunki ryżu przejdźmy więc do  gotowania. 

Biały ryż jest oczyszczony z wierzchniej warstwy i  wypolerowany, więc nie wymaga moczenia czy  mycia. Warto to  jednak  zrobić w przypadku innych ryży np. Basmati .


Gotując każdy  rodzaj  białego  ryżu trzymaj się tych zasad :

- Przede wszystkim ryż wsypuj do  zimnej  wody. < dziwne prawda ? >
- Na 140 g  ryżu ( mniej więcej porcja dla dwóch osób ) użyj 260 ml wody. 
- Ryż z wodą zagotuj nad dużym płomieniem, przykryj zmniejsz ogień i  gotuj pod przykryciem 20  minut ( postaraj się nie odkrywać ryżu ucieka wtedy  drogocenna para ). Ogień powinien być na prawdę mały aby  ryż się nie przypalił.
- Po 20  minutach odstaw garnek  na bok i  zostaw na 5 minut aby się dogrzał. 

- Zdejmij pokrywkę i  spulchnij ryż widelcem. 
- Gotowe ! Nic trudnego :) 


Ryż pełnoziarnisty - brązowy. 

- Ten rodzaj ryżu także wsypujemy  do  zimnej  wody. 
-  Na 140 g  ryżu ( mniej więcej porcja dla dwóch osób ) użyj 380 ml wody. 
- Ryż z wodą zagotuj nad dużym płomieniem, przykryj zmniejsz ogień i  gotuj pod przykryciem 45 minut ( postaraj się nie odkrywać ryżu ucieka wtedy  drogocenna para ). Ogień powinien być na prawdę mały aby  ryż się nie przypalił.
- Po 45 minutach odstaw garnek  na bok i  zostaw na 10 minut aby się dogrzał. 

- Zdejmij pokrywkę i  spulchnij ryż widelcem. 

Dziki ryż. 

- Ten rodzaj ryżu także wsypujemy  do  zimnej  wody. 
-  Na 140 g  ryżu ( mniej więcej porcja dla dwóch osób ) użyj 570 ml wody. 
- Ryż z wodą zagotuj nad dużym płomieniem, przykryj zmniejsz ogień i  gotuj pod przykryciem 45 minut ( postaraj się nie odkrywać ryżu ucieka wtedy  drogocenna para ). Ogień powinien być na prawdę mały aby  ryż się nie przypalił.
- Po 45 minutach odstaw garnek  na bok i  zostaw na 10 minut aby się dogrzał. 

- Zdejmij pokrywkę i  spulchnij ryż widelcem. 


*  Jeżeli  chcesz użyć ryżu do sałatki czy  smażonego z warzywami musisz ryż dobrze ostudzić.
Jak zrobić to  szybko i tak  aby ten na dnie nie był rozgotowany od ciepła ??
To  na prawdę nic trudnego !
Wystarczy, że wysypiesz ugotowany ryż na tace i wstawisz do  lodówki :) 


** Jeśli  nie macie czasu a chcecie zjeść ryż istnieje metoda szybkiego gotowania
W garnku  zagotuj 1 - 1,5 litra wody, wsyp ryż ( ilość zależy od Ciebie ), gotuj bez przykrycia około 12 minut, odcedź na bardzo drobnym sitku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!