13 sierpnia 2013
# 3 Idealny ryż.
Wiecie co zrobić, aby ugotować idealny ryż ? Sypki i smaczny ? Jeśli nie, zapraszam do lektury.
Odmian ryżu jest bez liku , aby dobrze go przyrządzić wystarczy trzymać się tylko kilku wskazówek. :)
1) Ryż biały - niestety najczęściej przez nas spożywany.
Ten rodzaj ryżu pozbawiony jest łusek dlatego też gotuje się szybciej niż ryż pełnoziarnisty - brązowy.
2) Arborio / Carnaroli / Vialone Nano - ryż stosowany do przygotowywania risotto, średnio długi z wysoką zawartością skrobi.
Skrobia uwalnia się stopniowo podczas gotowania dzięki czemu zagęszcza potrawy.
3) Ryż Basmati - uprawiany głównie z Azji Południowej, długoziarnisty i bardzo aromatyczny.
Najczęściej używany w kuchni indyjskiej.
4) Tzw. kleisty ryż - krótko ziarnisty ryż, zazwyczaj gotowany na parze lub z jej użyciem. Używany w kuchni orientalnej zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych.
5) Dziki ryż - tak na prawdę to nasiona trawy :P
Wiecie już jakie są gatunki ryżu przejdźmy więc do gotowania.
Biały ryż jest oczyszczony z wierzchniej warstwy i wypolerowany, więc nie wymaga moczenia czy mycia. Warto to jednak zrobić w przypadku innych ryży np. Basmati .
Gotując każdy rodzaj białego ryżu trzymaj się tych zasad :
- Przede wszystkim ryż wsypuj do zimnej wody. < dziwne prawda ? >
- Na 140 g ryżu ( mniej więcej porcja dla dwóch osób ) użyj 260 ml wody.
- Ryż z wodą zagotuj nad dużym płomieniem, przykryj zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 minut ( postaraj się nie odkrywać ryżu ucieka wtedy drogocenna para ). Ogień powinien być na prawdę mały aby ryż się nie przypalił.
- Po 20 minutach odstaw garnek na bok i zostaw na 5 minut aby się dogrzał.
- Zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem.
- Gotowe ! Nic trudnego :)
Ryż pełnoziarnisty - brązowy.
- Ten rodzaj ryżu także wsypujemy do zimnej wody.
- Na 140 g ryżu ( mniej więcej porcja dla dwóch osób ) użyj 380 ml wody.
- Ryż z wodą zagotuj nad dużym płomieniem, przykryj zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 45 minut ( postaraj się nie odkrywać ryżu ucieka wtedy drogocenna para ). Ogień powinien być na prawdę mały aby ryż się nie przypalił.
- Po 45 minutach odstaw garnek na bok i zostaw na 10 minut aby się dogrzał.
- Zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem.
Dziki ryż.
- Ten rodzaj ryżu także wsypujemy do zimnej wody.
- Na 140 g ryżu ( mniej więcej porcja dla dwóch osób ) użyj 570 ml wody.
- Ryż z wodą zagotuj nad dużym płomieniem, przykryj zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 45 minut ( postaraj się nie odkrywać ryżu ucieka wtedy drogocenna para ). Ogień powinien być na prawdę mały aby ryż się nie przypalił.
- Po 45 minutach odstaw garnek na bok i zostaw na 10 minut aby się dogrzał.
- Zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem.
* Jeżeli chcesz użyć ryżu do sałatki czy smażonego z warzywami musisz ryż dobrze ostudzić.
Jak zrobić to szybko i tak aby ten na dnie nie był rozgotowany od ciepła ??
To na prawdę nic trudnego !
Wystarczy, że wysypiesz ugotowany ryż na tace i wstawisz do lodówki :)
** Jeśli nie macie czasu a chcecie zjeść ryż istnieje metoda szybkiego gotowania.
W garnku zagotuj 1 - 1,5 litra wody, wsyp ryż ( ilość zależy od Ciebie ), gotuj bez przykrycia około 12 minut, odcedź na bardzo drobnym sitku :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)