Dawno nie było makaronu...
Lubię szybkie obiady... Zwłaszcza teraz, gdy jestem na wakacjach i nie mam czasu na gotowanie. To kolejne danie z tych w 15 minut.
Smacznie, szybko i niedrogo :)
Składniki : ( 2 porcje )
* 180 g makaronu do spaghetti ( najcieńszy jaki znajdziesz ),
* 2 łyżki oliwy,
* 1 cebula,
* 1 ząbek czosnku,
* 200 g szynki gotowanej ( lub jaką tam masz),
* 2 jajka,
* 2 łyżki tartego parmezanu,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Makaron ugotuj według zaleceń z opakowania, odcedź i trzymaj ciepły.
W czasie gdy makaron się gotuje...
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na dużej i głębokiej patelni ( jeśli takiej nie masz użyj normalnej a makaron zmieszaj w garnku ) rozgrzej dwie łyżki oliwy do smażenia, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, tak aby była miękka ale nie brązowa, dorzuć czosnek i smaż chwilkę.
Szynkę pokrój w kostkę lub w paski, dodaj do cebuli i podsmażaj chwilę, tak aby kawałki były ciepłe.
W szklance roztrzep dwa jajka.
Wyłącz gaz pod patelnią, dodaj makaron i zalej jajkami. Ciepło makaronu powinno sprawić że jajka się zetną ale nie będą grudkowate ( jak w jajecznicy).
Dopraw do smaku odrobiną pieprzu i ewentualnie soli.
Przełóż na talerze, każdy posyp łyżką tartego parmezanu i siekanej natki pietruszki.
* u połówka trochę mniej natki :P
Ślinka cieknie! :) Praktycznie wszystko co na tym blogu pokazujesz wygląda nieziemsko! Chciałabym, żebyś ze mną zamieszkała i gotowała mi codziennie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIdealnie! Moja ochota na carbonarę zostanie zaspokojona, ponieważ akurat nie za bardzo mam w domu boczek ;)
OdpowiedzUsuń