29 sierpnia 2013

Carbonara z szynką.

Dawno nie było makaronu...

Lubię szybkie obiady... Zwłaszcza teraz, gdy jestem na wakacjach i  nie mam czasu  na gotowanie. To kolejne danie z tych w 15 minut.
Smacznie, szybko i  niedrogo
 :) 





Składniki :                                                                                                     ( 2 porcje ) 

*  180 g makaronu do spaghetti ( najcieńszy jaki znajdziesz ), 
* 2 łyżki oliwy, 
* 1 cebula, 
* 1 ząbek czosnku, 
* 200 g  szynki gotowanej ( lub jaką tam masz), 
* 2 jajka, 
* 2 łyżki tartego parmezanu, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Makaron ugotuj według zaleceń z opakowania, odcedź i trzymaj ciepły. 
W czasie gdy  makaron się gotuje... 
Cebulę i  czosnek  drobno posiekaj.
Na dużej i głębokiej  patelni ( jeśli takiej  nie masz użyj normalnej a makaron zmieszaj w garnku ) rozgrzej dwie łyżki oliwy  do  smażenia, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, tak  aby  była miękka ale nie brązowa, dorzuć czosnek i  smaż chwilkę.
Szynkę pokrój w  kostkę lub w paski, dodaj do  cebuli i  podsmażaj  chwilę, tak  aby kawałki  były  ciepłe.
W szklance roztrzep  dwa jajka.
Wyłącz gaz pod patelnią, dodaj makaron i zalej jajkami. Ciepło makaronu  powinno sprawić że jajka się zetną ale nie będą grudkowate ( jak w jajecznicy). 

Dopraw do  smaku  odrobiną pieprzu i ewentualnie soli.
Przełóż na talerze, każdy posyp łyżką tartego parmezanu i siekanej natki pietruszki. 




* u połówka trochę mniej natki :P 

2 komentarze:

  1. Ślinka cieknie! :) Praktycznie wszystko co na tym blogu pokazujesz wygląda nieziemsko! Chciałabym, żebyś ze mną zamieszkała i gotowała mi codziennie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie! Moja ochota na carbonarę zostanie zaspokojona, ponieważ akurat nie za bardzo mam w domu boczek ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!