13 sierpnia 2013
Pieczone pulpety indycze.
Kolejne lekkie danie ! Żadnego tłuszczu, żadnego smażenia. Mięsko z indyka nie wieprzowina.
U mnie dziś z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i upieczonymi oraz długimi brokułami.
Pycha !
Składniki : ( 3 porcje )
* 350 g mielonego mięsa indyczego,
* 1 cebula,
* 1 marchewka,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżka świeżego rozmarynu,
* sól, pieprz,
* 300 g pomidorków koktajlowych z puszki,
* 2 łyżki tartego parmezanu,
Przygotowanie :
Cebulę i obrana marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj wyciśnięty czosnek, posiekany rozmaryn, mięso, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie zmieszaj.
Z masy formuj pulpety, trochę większe niż zwykle, układaj je w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie z mięskiem wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.
W miedzy czasie zmieszaj pomidory z puszki z tartym parmezanem.
Wyjmij naczynie z piekarnika a z naczynia pulpety.
Do sosu, który zostanie w naczyniu dolej pomidory, zmieszaj, dodaj pulpety i zapiekaj 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super przepis! Też głównie piekę lub duszę wszystkie mięsa, żeby nie spożywać nadmiernie tłuszczu :)
OdpowiedzUsuńKurczę nie piekłam jeszcze pulpecików, zazwyczaj gotuję, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń