13 sierpnia 2013

Pieczone pulpety indycze.


Kolejne lekkie danie ! Żadnego  tłuszczu, żadnego  smażenia. Mięsko z indyka nie wieprzowina. 
U  mnie dziś z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i  upieczonymi oraz długimi brokułami.
Pycha !




Składniki :                                                                                            ( 3 porcje )

* 350 g mielonego  mięsa indyczego, 
*  1 cebula, 
* 1 marchewka, 
* 2 ząbki czosnku, 
* 1 łyżka świeżego rozmarynu, 
* sól, pieprz, 
* 300 g pomidorków koktajlowych  z puszki, 
* 2 łyżki tartego parmezanu,  

Przygotowanie : 

Cebulę i  obrana marchewkę zetrzyj  na tarce o drobnych oczkach, dodaj wyciśnięty czosnek, posiekany rozmaryn, mięso, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie zmieszaj.
Z masy  formuj pulpety, trochę większe niż zwykle, układaj je w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie z mięskiem wstaw do  nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.
W miedzy  czasie zmieszaj pomidory  z puszki  z tartym parmezanem.
Wyjmij naczynie z piekarnika a z naczynia pulpety.
Do sosu, który  zostanie w naczyniu  dolej  pomidory, zmieszaj, dodaj  pulpety  i  zapiekaj 15 minut. 






2 komentarze:

  1. Super przepis! Też głównie piekę lub duszę wszystkie mięsa, żeby nie spożywać nadmiernie tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę nie piekłam jeszcze pulpecików, zazwyczaj gotuję, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!