Pierś z kurczaka przygotowana w trochę inny sposób...
Przyjemna odmiana od typowego kotleta w panierce.
U mnie do piersi z risotto z bobem.
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 pojedyncze piersi z kury,
* sól, pieprz,
* 4 łyżki mąki,
* 2 łyżki oliwy do smażenia,
* 2 łyżki masła,
* 1 szalotka,
* 1 gałązka szałwii,
* 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
* 1 łyżka soku z cytryny,
Przygotowanie :
Piersi z kury rozbij na kotlety równej grubości ( około 1 cm ).
Przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, smaż piersi na rumian z obu stron ( 4 minuty każda ), zdejmij z patelni.
Na patelnie wrzuć 2 łyżki masła, drobno posiekaną szalotkę, podsmażaj przez 2 minuty, dodaj szałwie ( w całości, nie siekaj ), tymianek i sok z cytryny.
Smaż około minuty, wyjmij szałwie resztę połóż na usmażone piersi.
wygląda pysznie:) ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńPo prostu pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szałwię, pyszny sposób na mięsko ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń