3 listopada 2013

Kurczak korma wg. Jamie'go.

Dziś przepis na curry ! 
Kremowe, delikatne, po prostu pyszne.
Użyłam udek tak jak proponuje to  Jamie i to  był strzał w dziesiątkę, ale możesz je zastąpić piersiami. 

Curry podałam z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem łyżeczki kurkumy - taki jak lubię. 
Przepis jest na 4 porcje, ja zrobiłam z połowy i  moje proporcje podaje w nawiasach. 


Składniki : 

* 800 g udek  z kurczaka bez skóry i kości ( 400 g ), 
* 2 średnie cebule ( 1 ), 
* 1 zielona papryczka chili ( dałam prawie całą ale można ją całkowicie pominąć ), 
* kawałek  imbiru wielkości kciuka ( dałam połowę ), 
* mały pęczek świeżej kolendry ( użyłam połowy ), 
* 400 g puszka ciecierzycy ( dodałam pół ), 
* olej arachidowy, 
* kawałek masła ( dałam łyżkę ), 
* 145 g pasty korma curry ( połowa ), 
* 400 ml mleka kokosowego ( dałam 200 ), 
* garść płatków migdałowych ( w sumie to też dałam garść ), 
* 2 czubate łyżki wiórków kokosowych ( dałam łyżkę z czubkiem ), 
* sól, pieprz, 
* 500 g  jogurtu naturalnego ( mi wystarczyły 4 łyżki ), 
* 1 cytryna do podania, 

Przygotowanie : 

Mięso pokrój  na spore kawałki, podsmaż na oleju na dużej patelni aż będą rumiane.
Dodaj cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, chili bez pestek pokrojone w plasterki, drobno posiekany imbir, łodygi kolendry i  masło.
Smaż około 10  minut ciągle mieszając. 
Dodaj mleko kokosowe, pastę korma, połowę płatków migdałowych, wiórki kokosowe, ciecierzycę oraz połowę puszki po ciecierzycy wypełnioną wodą. 
Jeżeli chcesz użyć piersi z kurczaka dodaj je teraz. 
Doprowadź wszystko do wrzenia i pod przykryciem gotuj na wolniutkim ogniu. 
W razie potrzeby dolej trochę wody i dopraw solą i pieprzem. 

Curry podawaj z ryżem, jogurtem naturalnym i płatkami migdałowymi, listkami kolendry i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. 



11 komentarzy:

  1. Na pewno smaczne, bo baardzo smakowicie się prezentuje. A w przypadku udek rzeczywiście łatwiej zachować soczystość mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny obiad :) Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za Jamie`em ;) Danie wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda absolutnie fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo, bardzo aromatyczne i pyszne danie.
    Samą przyjemnością jest gotowanie z taką ilością oryginalnych składników.
    Wybór mięsa z podudzi zamiast piersi jest strzałem w dziesiątkę, ponieważ jest niesamowicie soczyste.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj mam pytanie... z której książki pochodzi ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiscie nie napisalam :/

    Z "Kazdy mzoe gotowac" str 74 :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuje za informację! na pewno wypróbuje...a o książkę pytam bo zastanawiam się nad kupnem, i nie wiem od której zacząć;)

    OdpowiedzUsuń

  9. Nie ma sprawy :)

    W tej jest wiele smacznych przepisow !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!