Kremowe, delikatne, po prostu pyszne.
Użyłam udek tak jak proponuje to Jamie i to był strzał w dziesiątkę, ale możesz je zastąpić piersiami.
Curry podałam z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem łyżeczki kurkumy - taki jak lubię.
Przepis jest na 4 porcje, ja zrobiłam z połowy i moje proporcje podaje w nawiasach.
Składniki :
* 800 g udek z kurczaka bez skóry i kości ( 400 g ),
* 2 średnie cebule ( 1 ),
* 1 zielona papryczka chili ( dałam prawie całą ale można ją całkowicie pominąć ),
* kawałek imbiru wielkości kciuka ( dałam połowę ),
* mały pęczek świeżej kolendry ( użyłam połowy ),
* 400 g puszka ciecierzycy ( dodałam pół ),
* olej arachidowy,
* kawałek masła ( dałam łyżkę ),
* 145 g pasty korma curry ( połowa ),
* 400 ml mleka kokosowego ( dałam 200 ),
* garść płatków migdałowych ( w sumie to też dałam garść ),
* 2 czubate łyżki wiórków kokosowych ( dałam łyżkę z czubkiem ),
* sól, pieprz,
* 500 g jogurtu naturalnego ( mi wystarczyły 4 łyżki ),
* 1 cytryna do podania,
Przygotowanie :
Mięso pokrój na spore kawałki, podsmaż na oleju na dużej patelni aż będą rumiane.
Dodaj cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, chili bez pestek pokrojone w plasterki, drobno posiekany imbir, łodygi kolendry i masło.
Smaż około 10 minut ciągle mieszając.
Dodaj mleko kokosowe, pastę korma, połowę płatków migdałowych, wiórki kokosowe, ciecierzycę oraz połowę puszki po ciecierzycy wypełnioną wodą.
Jeżeli chcesz użyć piersi z kurczaka dodaj je teraz.
Doprowadź wszystko do wrzenia i pod przykryciem gotuj na wolniutkim ogniu.
W razie potrzeby dolej trochę wody i dopraw solą i pieprzem.
Curry podawaj z ryżem, jogurtem naturalnym i płatkami migdałowymi, listkami kolendry i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Na pewno smaczne, bo baardzo smakowicie się prezentuje. A w przypadku udek rzeczywiście łatwiej zachować soczystość mięsa.
OdpowiedzUsuńApetyczny obiad :) Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za Jamie`em ;) Danie wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDanie wygląda absolutnie fantastycznie!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo aromatyczne i pyszne danie.
OdpowiedzUsuńSamą przyjemnością jest gotowanie z taką ilością oryginalnych składników.
Wybór mięsa z podudzi zamiast piersi jest strzałem w dziesiątkę, ponieważ jest niesamowicie soczyste.
Witaj mam pytanie... z której książki pochodzi ten przepis?
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie nie napisalam :/
OdpowiedzUsuńZ "Kazdy mzoe gotowac" str 74 :)
Bardzo dziękuje za informację! na pewno wypróbuje...a o książkę pytam bo zastanawiam się nad kupnem, i nie wiem od której zacząć;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy :)
W tej jest wiele smacznych przepisow !
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń