17 kwietnia 2013

Bananowe muffinki.

Zrobiła się jakaś moda na desery  z bananami... więc i  ja  postanowiłam coś przygotować! 
Pyszne bananowe muffinki  z mocno cynamonową kruszonką. Jeżeli  nie lubicie cynamonu ( ja go  uwielbiam ) bez problemu  można go pominąć. 


Składniki na babeczki:                               ( 12 sztuk )

* 1,5 szklanki  mąki pszennej, 
* 1 łyżeczka proszku  do pieczenia, 
* 1 łyżeczka sody  oczyszczonej, 
* 1/2 łyżeczki  soli, 
* 3 banany, 
* 3/4 szklanki  cukru, 
* 1 jajko, 
* 120 g margaryny, 

Składniki  na kruszonkę : 

* 1 łyżka masła, 
* 2 łyżki  mąki, 
* 1/3 szklanki brązowego  cukru, 
* 1/2 -  1 łyżeczki  cynamonu, 


Przygotowanie babeczek : 

W dużej  misce zmieszaj mąkę, proszek  do  pieczenia, sodę oczyszczoną, sól.
W drugiej  misce rozgnieć banany, dodaj jajko, cukier i  rozpuszczone masło.
Zmieszaj  zawartość obu  misek.
Gotowym ciastem wypełniaj  papilotki do  3/4 wysokości.
Posyp przygotowaną kruszonką i piecz około  20  minut  w nagrzanym do  180  stopni piekarniku. 


Przygotowanie kruszonki : 

Masło, mąkę, cukier i  cynamon zagnieć palcami  do  czasu  aż masło  się rozpuści. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!