22 kwietnia 2013

Farfalle z groszkiem w sosie carbonara.

Kolejny przepis Jamie'go ( przypadł mi on do  gustu - ten Jamie - nie ma co :P ). 
Tym razem trochę inna carbonara, z groszkiem i  miętą. Prosty i  szybki  obiad, idealny  w środku tygodnia.  
Przepis pochodzi  z książki  Jamie's Dinners.
W oryginale składniki  podane są na 4 porcje, ja zrobiłam mniej więcej z połowy.


Składniki :                                                  ( 2 duże porcje )


* 200 g  makaronu  farfalle, 
* 50 ml  śmietany, 
* 1 jajko, 
* 8  plastrów wędzonego  boczku, 
* garść liści  mięty, 
* garść mrożonego  groszku, 
* tarty parmezan do  posypania, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Makaron nastaw do  gotowania w osolonej  wodzie.
W małej  misce zmieszaj jajko, śmietanę, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.
Boczek  pokrój  na kawałki i  podsmaż na dużej  patelni do czasu aż będzie brązowy i  chrupiący.
Kiedy makaron będzie prawie gotowy, dodaj groszek i gotuj przez około 1,5 minuty. Odlej wodę z makaronu zostawiając trochę w szklance, nie przelewaj zimną wodą !
Odcedzony  makaron dodaj  do  boczku ( jeżeli  patelnia jest  za mała, przełóż wszystko  do  gorącego  garnka po  makaronie ), dodaj większość posiekanej mięty i  dobrze wymieszaj.
To czas by dodać jajko ze śmietaną... Ważne jest  aby  makaron był wciąż gorący  aby ugotować jajko co sprawi, ze powstanie kremowy sos ( w razie gdyby był za gęsty dodaj wodę z gotowania makaronu). Szybko wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem, posyp parmezanem i resztą mięty. 

Podawaj  natychmiast. 






1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!