Pierś z kurczaka w lekkim sosiku z warzywami.
Możesz użyć innego zestawu warzyw zależnie od tego co masz w lodowce.
Idealnie pasuje do ryżu na szybki obiad.
Składniki : ( 2 porcje )
* 1 duża pierś kurczaka,
* 1 marchewka,
* 1/2 cebuli,
* 1/2 pora,
* 1/2 pietruszki,
* 1/2 czerwonej papryki,
* 1/2 zielonej papryki,
* 2 kawałki selera naciowego,
* 1 łyżka natki pietruszki,
* 1/2 szklanki groszku,
* sol, pieprz,
* 1 szklanka bulionu,
* 2 łyżki oliwy,
Przygotowanie :
Wszystkie warzywa umyj, oczyść i pokrój w dowolne kawałki.
Pierś z kury umyj, osusz, pokrój w duża kostkę, przypraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy do smażenia, dodaj kurczaka i smaż przez około 5 minut, do czasu aż zrumieni się z każdej strony.
Następnie dodaj warzywa i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
Wszystko zalej szklanka bulionu ( może być pół kostki rosołowej rozpuszczonej we wrzątku ) i gotuj przez 10 minut - do czasu aż warzywa będą miękkie.
Dodaj groszek i natkę pietruszki, gotuj przez 3 minuty.
Gotowe!
Uwielbiam takie zestawienieeeee :) Mogłabym się objadać warzywami z kurczakiem codziennie :)
OdpowiedzUsuń