11 kwietnia 2013

Pierś z kurczaka z warzywami.

Pierś z kurczaka w lekkim sosiku z warzywami. 
Możesz użyć innego zestawu  warzyw zależnie od tego co  masz w lodowce. 
Idealnie pasuje do ryżu na szybki obiad. 


Składniki :                                                         ( 2 porcje )

* 1 duża pierś kurczaka, 
* 1 marchewka, 
* 1/2 cebuli, 
* 1/2 pora, 
* 1/2 pietruszki, 
* 1/2 czerwonej papryki, 
* 1/2 zielonej  papryki, 
* 2 kawałki selera naciowego, 
* 1 łyżka natki pietruszki, 
* 1/2 szklanki groszku,
* sol, pieprz, 
* 1 szklanka bulionu, 
* 2 łyżki oliwy, 

Przygotowanie : 

Wszystkie warzywa umyj, oczyść i pokrój  w dowolne kawałki.
Pierś z kury umyj, osusz, pokrój  w duża kostkę, przypraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy do smażenia, dodaj  kurczaka i  smaż przez około 5 minut, do czasu aż  zrumieni się z każdej strony.
Następnie dodaj warzywa i  podsmażaj przez kolejne 5 minut.
Wszystko zalej szklanka bulionu ( może być pół kostki rosołowej  rozpuszczonej we wrzątku ) i gotuj przez 10  minut - do  czasu aż warzywa będą miękkie.
Dodaj groszek i  natkę pietruszki, gotuj przez 3 minuty.

Gotowe!




1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie zestawienieeeee :) Mogłabym się objadać warzywami z kurczakiem codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!