21 kwietnia 2013

Mój pierwszy chleb.

Przepisów na chleb jest tyle samo co osób  które pieką go  w domu... Czytałam, czytałam i tak z wielu powstał ten, pierwszy, taki na próbę. Dobry. Bardzo sycący zapewne za sprawa ziaren, których dodałam dość sporo. 


Składniki :                                                                  ( na jedną formę 20x10 cm )

* 350 g  mąki  pełnoziarnistej, 
* 1 szklanka otrębów żytnich, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 1/2 łyżeczki cukru, 
* 7 g  drożdży suchych, 
* 20  g  miękkiego masła, 
* 220 ml  ciepłej  wody, 
* garstka pestek  dyni, 
* garstka prażonego  słonecznika, 

Przygotowanie : 

Drożdże rozpuść w kilku  łyżkach  ciepłej wody, odstaw na 15 minut.
W misce zmieszaj  mąkę, otręby, sól, cukier, ziarna słonecznika i  pestki  dyni, z masłem. Dolej  drożdże i  ciepłą wodę.
Wyrób cisto  na gładką masę, włóż do  natłuszczonej  miski, przykryj  folią spożywczą i  odstaw do  wyrośnięcia na około godzinkę.
Po godzinie ciasto  przełóż do natłuszczonej i wysypanej m
ąką foremki ( około 20 x 10  cm ), zostaw do  wyrośnięcia na 15 minut, można posypać ziarnami słonecznika. 
Wstaw do  nagrzanego  do  200 stopni piekarnika i  piecz przez 10  minut, następnie zmniejsz temperaturę do  około  160 -170  stopni i piecz przez 30  minut. 
Wyjmij  chleb z piekarnika i  pozostaw do  ostygnięcia. 





2 komentarze:

  1. wygląda pysznie, uwielbiam chleb ze słonecznikiem. gratuluję pierwszego udanego wypieku!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały chleb! jak na pierwszy raz, wygląda wprost idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!