Przepisów na chleb jest tyle samo co osób które pieką go w domu... Czytałam, czytałam i tak z wielu powstał ten, pierwszy, taki na próbę. Dobry. Bardzo sycący zapewne za sprawa ziaren, których dodałam dość sporo.
Składniki : ( na jedną formę 20x10 cm )
* 350 g mąki pełnoziarnistej,
* 1 szklanka otrębów żytnich,
* 1 łyżeczka soli,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* 7 g drożdży suchych,
* 20 g miękkiego masła,
* 220 ml ciepłej wody,
* garstka pestek dyni,
* garstka prażonego słonecznika,
Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody, odstaw na 15 minut.
W misce zmieszaj mąkę, otręby, sól, cukier, ziarna słonecznika i pestki dyni, z masłem. Dolej drożdże i ciepłą wodę.
Wyrób cisto na gładką masę, włóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinkę.
Po godzinie ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki ( około 20 x 10 cm ), zostaw do wyrośnięcia na 15 minut, można posypać ziarnami słonecznika.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do około 160 -170 stopni i piecz przez 30 minut.
Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
wygląda pysznie, uwielbiam chleb ze słonecznikiem. gratuluję pierwszego udanego wypieku!
OdpowiedzUsuńwspaniały chleb! jak na pierwszy raz, wygląda wprost idealnie :)
OdpowiedzUsuń