10 kwietnia 2013

Szybki gulasz wołowy.

Zazwyczaj  wołowina wymaga długiego  duszenia... W tym przepisie wystarczy jej  30 minut :)
Sos jest  gęsty od pomidorów i  bardzo aromatyczny. 

Składniki :

* 300 g  mięsa wołowego,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 duża cebula,
* 1 żółta papryka,
* 1/2 czerwonej papryki,
* garść oliwek bez pestek,
* 400 g  pomidorów z puszki,
* 1/2 łyżeczki  suszonego oregano,
* 1/2 łyżeczki suszonej  bazylii,
* 2 łyżki oliwy  z oliwek,
* kilka liści świeżej  bazylii,
* sól, pieprz,

Przygotowanie :

Mięso umyj, osusz i pokrój  w cienkie paski.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj  czosnek i cebulę, podsmaż na rumiany kolor.
W tym czasie umyj i oczyść papryki a następnie pokrój  na dowolne kawałki.
Do cebuli  dodaj  mięso, paprykę  pomidory  z puszki, oregano oraz suszoną bazylię ( można dodać rozmaryn zamiast bazylii i oregano ).
Wszystko duś pod przykryciem około 30  minut od czasu  do  czasu  mieszaj ( w razie potrzeby dolej kilka łyżek  wody).
Gdy  mięso  będzie miękkie dodaj oliwki, posiekane liście bazylii, dopraw do  smaku  solą i pieprzem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!