Sos jest gęsty od pomidorów i bardzo aromatyczny.
Składniki :
* 300 g mięsa wołowego,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 duża cebula,
* 1 żółta papryka,
* 1/2 czerwonej papryki,
* garść oliwek bez pestek,
* 400 g pomidorów z puszki,
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* kilka liści świeżej bazylii,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż na rumiany kolor.
W tym czasie umyj i oczyść papryki a następnie pokrój na dowolne kawałki.
Do cebuli dodaj mięso, paprykę pomidory z puszki, oregano oraz suszoną bazylię ( można dodać rozmaryn zamiast bazylii i oregano ).
Wszystko duś pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszaj ( w razie potrzeby dolej kilka łyżek wody).
Gdy mięso będzie miękkie dodaj oliwki, posiekane liście bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)