6 kwietnia 2013

Zupa jarzynowa.

Pyszna zupka, taka wiosenna, pełna kolorów i  witamin :)


Składniki :                                                                ( 4 porcje )

* 2 podudzia z kurczaka,
* 2 liście laurowe,
* 2 ziarenka ziela angielskiego,
* 3-4 ziarenka pieprzu,
* 4-5 ziemniaków ( około 300g ),
* 2 marchewki,
* 1 pietruszka,
* 1/2 pora,
* 1/2 szklanki  groszku zielonego,
* 2 łyżki  natki  pietruszki,
* 2 łyżki  koperku,
* śmietana 18 %,
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Kurczaka umyj dokładnie, włóż do  garnka i  zalej około 1 litrem wody.
Dodaj  liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i  pół łyżeczki  soli, wszystko  gotuj około 30 -40  minut na wolnym ogniu. 

W między  czasie obierz i pokrój  warzywa, ziemniaki  w niedużą kostkę a pozostałe dowolnie. 
Wyjmij  kurczaka i oddziel  mięso, wrzuć do  wywaru, dodaj  warzywa i  gotuj  około 20 -30  minut ( do  czasu  aż ziemniaki  będą miękkie ), dodaj  groszek ( może być mrożony ) i  gotuj kolejne 5 minut. Dosyp  posiekaną natkę pietruszki i  koperek, przypraw do  smaku  solą i pieprzem.
W razie gdyby zupa była zbyt  gęsta dolej  trochę wody. 

Zupę podawaj  z łyżką śmietany. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!