26 kwietnia 2013

Ryba w harissie.

Harissa to  typowo Libijska / Tunezyjska przyprawa. Pasta powstała z połączenia papryki, papryki wędzonej, papryczek chili, czosnku, często  z kolendrą. W Tunezji używana jest  do  mięsa, zwłaszcza baraniny i koziny lub rybiego gulaszu z warzywami czy nawet kuskusu. Ostrość harissy zależy od ilości oliwy, którą zawiera jednak zazwyczaj jest bardzo  ostra.

Składniki :                                                              ( 2 porcje )

* 2 filety  rybne, 
* 1 łyżka harissy, 
* 1 łyżka oliwy  z oliwek, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Rybę umyj, osusz, z obu  stron oprósz świeżo zmielonym pieprzem i  solą.
W małej  misce zmieszaj łyżkę harissy z łyżką oliwy  z oliwek obtocz rybę.

Na bardzo  dobrze rozgrzanej  patelni smaż rybę z obu  stron, do  czasu  aż będzie gotowa ( czas zależny od grubości filetów ). Podawaj  od razu. 





2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!