5 kwietnia 2013

Karkówka z ziołami prowansalskimi.

Składniki :

* 4 plastry  karkówki,
* 2 -  łyżki  oliwy,
* 2 łyżki  ziół prowansalskich,
* sól, pieprz,
* ząbek  czosnku,
* 1 ziele angielskie,
* 1 liść laurowy,
* 2-3 ziarenka pieprzu,


Przygotowanie :

Mięso umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
W miseczce zmieszaj  oliwę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu  a także wyciśnięty  ząbek  czosnku.
Karkówkę dokładnie pokryj  przygotowaną marynatą i  odstaw do  lodówki  na kilka godzin ( najlepiej  na noc ).
Gotowe mięsko obsmaż na oliwie z marynaty na rumiany  kolor z obu  stron, następnie przełóż do  garnka i  zalej  wodą. Dodaj  liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Duś mięso  na wolnym ogniu  do  czasu aż będzie miękkie ( około 1,5 godziny ).
Dopraw do  smaku solą i  pieprzem.




1 komentarz:

  1. Karkówkę jadłam dosłownie kilka razy. Pamiętam, że raz była przepyszna, przyrządzona na parze. Taka wersja też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!