Składniki :
* 4 plastry karkówki,
* 2 - łyżki oliwy,
* 2 łyżki ziół prowansalskich,
* sól, pieprz,
* ząbek czosnku,
* 1 ziele angielskie,
* 1 liść laurowy,
* 2-3 ziarenka pieprzu,
Przygotowanie :
Mięso umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
W miseczce zmieszaj oliwę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu a także wyciśnięty ząbek czosnku.
Karkówkę dokładnie pokryj przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Gotowe mięsko obsmaż na oliwie z marynaty na rumiany kolor z obu stron, następnie przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Duś mięso na wolnym ogniu do czasu aż będzie miękkie ( około 1,5 godziny ).
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Karkówkę jadłam dosłownie kilka razy. Pamiętam, że raz była przepyszna, przyrządzona na parze. Taka wersja też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń