Przepis pochodzi z programu Jamie's 15- minute meals.
Składniki :
* 200 g mielonej wołowiny,
* 200 g mielonej wieprzowiny,
* duża garść posiekanego koperku,
* 1 łyżka oliwy,
* 2 łyżeczki kminku,
* 4 łyżki dżemu żurawinowego,
* 2-3 łyżki wódki,
* 4 łyżki śmietany,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Mięso mieszamy z dużą szczypta soli i pieprzu a także z 2-3 łyżkami koperku.
Formujemy klopsiki około 15-20 sztuk.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy klopsy na rumiano z każdej strony ( około 5 minut ).
Dodajemy 2-3 łyżki wódki i podpalamy (podpalanie można pominąć, należy wtedy chwilkę odczekać aby z wódki wyparował alkohol), czekamy aż ogień zgaśnie. Dodajemy dżem dobrze potrząsając patelnią, aby pokrył on wszystkie pulpeciki. Na koniec dodajemy śmietanę i resztę koperku.
... a tak wyglądały jeszcze na patelni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)