27 kwietnia 2013

Szwedzkie klopsiki wg Jamie'go.

Tak wiem wiem, znowu  ten Jamie... Co  poradzę - takie pyszności przygotowuje  że nie można się oprzeć :P 
Przepis pochodzi  z programu  Jamie's 15- minute meals. 

Składniki : 

* 200 g mielonej wołowiny, 
* 200 g mielonej wieprzowiny, 
* duża garść posiekanego koperku, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 2 łyżeczki  kminku, 
* 4 łyżki  dżemu  żurawinowego, 
* 2-3 łyżki wódki, 
* 4 łyżki śmietany, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Mięso  mieszamy  z dużą szczypta soli i pieprzu a także z 2-3 łyżkami koperku. 
Formujemy klopsiki około 15-20 sztuk.
Na patelni rozgrzewamy  oliwę, smażymy klopsy na rumiano  z każdej  strony ( około  5 minut ).
Dodajemy 2-3 łyżki  wódki i  podpalamy (podpalanie można pominąć, należy  wtedy  chwilkę odczekać aby z wódki wyparował alkohol), czekamy aż ogień zgaśnie. Dodajemy dżem dobrze potrząsając patelnią, aby  pokrył on wszystkie pulpeciki. Na koniec dodajemy  śmietanę i  resztę koperku.


... a tak  wyglądały jeszcze na patelni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!