Rzadko mi się zdarza gotować na podstawie przepisów "znanych kucharzy"... Kiedy jednak zobaczyłam ten prosty przepis musiałam. Czosnek i skórka z cytryny, chrupiąca panierka i soczyste mięsko mmm...
Przepis pochodzi z książki Jamie's Ministry of Food ( możecie go również znaleźć na jego stronie).
Polecam !
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 piersi z kurczaka,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 cytryna,
* 6 solonych krakersów,
* 2 łyżki masła,
* 4 gałązki natki pietruszki,
* 2 czubate łyżki mąki,
* 1 jajko,
* oliwa z oliwek,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Krakersy rozgnieć z masłem, wyciśniętym czosnkiem, natką pietruszki, skórką z cytryny, szczyptą soli i pieprzu ( Jamie zaleca użycie robota kuchennego, ja takiego nie posiadam więc zrobiłam wszystko ręcznie ). Wysyp na talerzyk.
Na drugiem talerzu rozsyp mąkę a na trzecim roztrzep jajko.
Pierś z kurczaka lekko rozbij, aby miała równą grubość.
Dokładnie obtocz kurczaka w mące, następnie jajku i w przygotowanych "okruszkach" tak aby cała pierś była nimi pokryta.
Tak przygotowaną pierś można upiec w uprzednio nagrzanym do 240 stopni piekarniku ( przez około 15 minut) lub usmażyć na oliwie ( około 4-5 minut z każdej strony).
Wygląda fantastycznie! Niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKurczak w krakersach uwielbiam a Twoja wersja z czosnkiem i cytryną musi smakować jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńKurczak smakuje wybornie ! Warto spróbować !! :)
UsuńAbsolutny obłęd!
OdpowiedzUsuńO łał! Wygląda bardzoooo smacznie :}
OdpowiedzUsuńChrupiący i czosnkowy- nie można chcieć więcej!
OdpowiedzUsuńMmm genialne, kocham takie aromatyczne panierki! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, wypróbuję z pewnością :)
OdpowiedzUsuń