25 kwietnia 2013

Ratatouille.

Dziś przepis na pyszne prowansalskie danie warzywne. Pyszny, sycący  sos, który przygotujesz w niewiele dłużej niż 30  minut :) Idealny  do  makaronu czy po prostu ze świeżą bułką. Duże kawałki warzyw i pyszny  pomidorowy sos. Jeżeli lubicie pikantne dania warto dodać trochę więcej  harissy ;)
Będziecie  potrzebować na prawdę dużej  patelni, jeżeli takiej nie macie po podsmażeniu  warzyw przełóżcie wszystko  do  dużego  gara. 


Składniki :                                            ( na 4 duże porcje )

* 1 cukinia, 
* 1 bakłażan, 
* 1 czerwona cebula, 
* 1 czerwona papryka, 
* 1 żółta lub zielona papryka, 
* 2 filety  anchois
* 1 łyżeczka harissy, 
* 2-4 ząbki  czosnku, 
* 1 łyżka octu  balsamicznego, 
* 700 ml passaty, 
* garść liści  bazylii, 
* sól, pieprz, 
* 1 łyżka oliwy, 

Przygotowanie : 

Warzywa dokładnie umyj.
Na patelni grillowej  ułóż przekrojoną wzdłuż cukinie i pokrojonego  w plastry grubości 0,5 cm bakłażana. Grilluj  na brązowo z obu  stron.
W między  czasie pokrój  cebule w piórka, papryki  na dowolne kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, dodaj  posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodaj  paprykę i  cebule, smaż około 5 minut. 

Warzywa z patelni grillowej  pokrój  na kawałki podobne wielkością do  pokrojonej  papryki i dodaj na duża patelnię.
Dolej  passatę, dodaj anchois, ocet  balsamiczny i  harissę, duś wszystko  na małym ogniu około 20  minut ( do  czasu  aż warzywa będą miękkie) . 

Dopraw do  smaku  solą i  pieprzem.
Na koniec gotowania dodaj  posiekane liście bazylii. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!