Będziecie potrzebować na prawdę dużej patelni, jeżeli takiej nie macie po podsmażeniu warzyw przełóżcie wszystko do dużego gara.
Składniki : ( na 4 duże porcje )
* 1 cukinia,
* 1 bakłażan,
* 1 czerwona cebula,
* 1 czerwona papryka,
* 1 żółta lub zielona papryka,
* 2 filety anchois,
* 1 łyżeczka harissy,
* 2-4 ząbki czosnku,
* 1 łyżka octu balsamicznego,
* 700 ml passaty,
* garść liści bazylii,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka oliwy,
Przygotowanie :
Warzywa dokładnie umyj.
Na patelni grillowej ułóż przekrojoną wzdłuż cukinie i pokrojonego w plastry grubości 0,5 cm bakłażana. Grilluj na brązowo z obu stron.
W między czasie pokrój cebule w piórka, papryki na dowolne kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodaj paprykę i cebule, smaż około 5 minut.
Warzywa z patelni grillowej pokrój na kawałki podobne wielkością do pokrojonej papryki i dodaj na duża patelnię.
Dolej passatę, dodaj anchois, ocet balsamiczny i harissę, duś wszystko na małym ogniu około 20 minut ( do czasu aż warzywa będą miękkie) .
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na koniec gotowania dodaj posiekane liście bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)