20 kwietnia 2013

Szaszłyki z baraniny.

Szaszłyki na grillu goszczą często... zazwyczaj jednak z piersi kurczaka. Dziś trochę inne, z baraniny. Bardzo  dobre, aromatyczne. Ważne jednak żeby dobrze je  grillować, nie za długo aby mięso nie było za twarde. 

Składniki :                                                             ( 8 -10  sztuk )

* długie wykałaczki do  szaszłyków, 
* 400 g  mięsa z owcy, 
* 1 czerwona papryka, 
* 1 żółta papryka, 
* 2 czerwone cebule, 
* 1 łyżka posiekanej kolendry, 
* 2-3 ząbki  czosnku, 
* 1 łyżka papryki słodkiej, 
* 1 łyżka ziaren kolendry, 
* 1/2 łyżeczki  ziaren kminku, 
* 4 łyżki  oliwy  z oliwek, 
* sól, pieprz,

Przygotowanie : 

Moździerzem utrzyj ziarna kolendry, ziarna kminku, paprykę, czosnek przeciśnięty  przez praskę ze szczyptą soli i pieprzu. Następnie dodaj oliwę i  bardzo  drobno posiekaną kolendrę, wymieszaj na dość gęstą marynatę.
Mięso  umyj, osusz i  pokrój  na kwadraty wielkości  2-3 cm, zamarynuj i  odstaw na minimum godzinkę do  lodówki ( polecam zostawić mięso w marynacie na noc ).
Papryki umyj, oczyść z ziaren i  pokrój  na dość duże kawałki, podobnie zrób z cebulą.
Na długie wykałaczki  nadziewaj na przemian mięso, paprykę i  cebulę.
Grilluj około 5-10 minut ( w zależności jak  bardzo  wypieczone mięso  lubisz), często przewracając. 



... i po upieczeniu :)



2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!