* garść sałaty np. rzymskiej,
* 10 pomidorków kokainowatych,
* 1/3 ogórka zielonego,
* 10 rzodkiewek,
* garstka szczypiorku,
* garstka rzeżuchy,
* 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,
* sól, pieprz, cukier,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
Przygotowanie :
Wszystkie warzywa umyj i odstaw do obcieknięcia.
Sałatę porwij na kawałki, pomidorki przekrój na pół lub ćwiartki, ogórka i rzodkiewki w pół plasterki, szczypiorek drobno posiekaj.
Warzywa zmieszaj w misce, dodaj rzeżuchę.
W szklance zmieszaj śmietanę ze szczyptą soli, pieprzu, cukru i łyżeczką soku z cytryny.
Kilka minut przed podaniem dodaj sos do warzyw, wszystko dobrze wymieszaj.
Sałatka musi być pyszna, znakomita do obiadu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam właśnie takie chrupiące.