Składniki :
* około 1 kg kawałek schabu bez kości ,
* 4 duże ząbki czosnku,
* 2 łyżki suszonego majeranku,
* sól, pieprz,
* 2 łyżki oliwy,
* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :
Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym.
Delikatnie ponacinaj z wierzchu.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy i majeranku.
Mięso delikatnie posól ( nie należy przesadzić z solą ), popieprz a następnie natrzyj przygotowaną marynatą.
Zawiń schab w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 24 godziny.
Po zamarynowaniu schab obsmaż na oliwie na rumiano z każdej strony.
Włóż do naczynia żaroodpornego (przykryj) lub worka do pieczenia.
wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj około godziny do półtorej ( czas zależy od wielkości mięcha i działania pieca ).
Wyjmij i ostudź.
a tu po obsmażeniu ...
przepis klasyczny, ale wiesz co ? Daruj sobie słowa typu "mięcho" - mnie to od razu odstrasza. Mięcho to dla mnie gnijąca padlina, brrrr juz mi się robi neidobrze ..
OdpowiedzUsuń