1 kwietnia 2013

Pieczony schab.

Nie ma to  jak  domowa wędlinka... Zazwyczaj  przygotowanie takiej  nie zabiera wcale dużo czasu czy  energii. Tak jest  właśnie w tym przypadku. Szybko prosto i bardzo  smacznie ! 


Składniki :

* około 1 kg kawałek schabu bez kości , 
* 4 duże ząbki  czosnku, 
* 2 łyżki  suszonego  majeranku, 
* sól, pieprz, 
* 2 łyżki oliwy, 
* oliwa do  smażenia, 

Przygotowanie : 

Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym.
Delikatnie ponacinaj z wierzchu.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy i  majeranku.
Mięso delikatnie posól ( nie należy  przesadzić z solą ), popieprz a następnie natrzyj  przygotowaną marynatą. 

Zawiń schab w folię spożywczą i  odłóż do  lodówki  na 24 godziny.
Po zamarynowaniu schab obsmaż na oliwie na rumiano z każdej  strony.
Włóż do  naczynia żaroodpornego (przykryj)  lub worka do  pieczenia.
wstaw do  nagrzanego  do  180  stopni piekarnika i  zapiekaj  około godziny do  półtorej ( czas zależy  od wielkości  mięcha i działania pieca ). 

Wyjmij  i ostudź. 




 a tu po obsmażeniu ...

1 komentarz:

  1. przepis klasyczny, ale wiesz co ? Daruj sobie słowa typu "mięcho" - mnie to od razu odstrasza. Mięcho to dla mnie gnijąca padlina, brrrr juz mi się robi neidobrze ..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!