Mizeria to idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza gdy na straganach pojawiają się ogórki gruntowe. Należy pamiętać, aby takiego ogórka obierać od jasnej strony (żeby nie był gorzki :)
Składniki : ( 2-3 porcje )
* ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych,
* 4-5 łyżek śmietany,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* 1 łyżka koperku,
Przygotowanie :
Ogórka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Obsyp szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na 5 -10 minut.
W szklance zmieszaj śmietanę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu oraz cukier.
Z ogórków odlej wodę, która się zebrała, dodaj koperek i sos.
Podawaj zaraz po przygotowaniu :)
Uwielbiam mizerię, ale czekam na ogórki gruntowe :-)
OdpowiedzUsuńO tak !! Już niedługo :)
Usuńjakiej śmietany używasz? znaczy ile procent?
OdpowiedzUsuńNajczęściej 12% z Piątnicy.
Usuń