23 kwietnia 2013

Mizeria.

Mizeria to idealny  dodatek  do  obiadu, zwłaszcza gdy na straganach  pojawiają się ogórki  gruntowe. Należy  pamiętać, aby  takiego  ogórka obierać od jasnej  strony (żeby  nie był gorzki :) 

Składniki :                                                    ( 2-3 porcje )


*  ogórek  szklarniowy  lub kilka gruntowych, 

* 4-5 łyżek  śmietany, 
* sól, pieprz, 
* 1 łyżka soku  z cytryny, 
* 1/2 łyżeczki  cukru, 
* 1 łyżka koperku, 

Przygotowanie : 


Ogórka umyj, obierz i  pokrój  w cienkie plasterki. Obsyp szczyptą soli, wymieszaj  i  odstaw na 5 -10 minut. 

W szklance zmieszaj  śmietanę, sok z cytryny, szczyptę soli i  pieprzu oraz cukier.
Z ogórków odlej  wodę, która się zebrała, dodaj  koperek  i sos.
Podawaj zaraz po przygotowaniu :)




4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!