2 kwietnia 2013

Kluski kładzione.

Kładzione kluski to idealne rozwiązanie dla zabieganych bądź / i  leniwych. Robią się dużo  szybciej  niż ugotowanie makaronu  czy  ziemniaków, do tego  są bardzo  sycące i  pasują do  każdego sosu. 

Składniki :                                                             ( 2 duże porcje )

* 1 jajko,
* 1 szklanka mąki,
* 1/2 szklanki  wody,
* sól,
* 1 łyżka oliwy,

Przygotowanie : 

W misce roztrzep jajko, dodaj  szczyptę soli i wodę, wymieszaj.
Następnie dodaj  mąkę i  mieszaj  do  czasu  aż masa będzie gładka ( powinna być dość gęsta ).
W duży garnku  zagotuj osoloną wodę z łyżką oliwy.
Na łyżkę nabieraj  około  1/3 powierzchni ciasta wkładaj do gotującej się  wody, co  kilka klusków zanurz łyżkę w zimnej  wodzie co  zapobiegnie przyklejaniu się ciasta.
Kluski gotuj od 2 do 5 minut od czasu  wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedź na sicie lub wyjmij łyżką cedzakową. 




2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!