Pyszne mięsko w sosie, które wymaga minimum pracy...
Składniki :
* 500 - 700 g łopatki wieprzowej,
* 3-4 ząbki czosnku,
* 5 łyżek suszonego majeranku,
* 3 łyżki oliwy,
* sól, pieprz,
* 1 liść laurowy,
* 2 ziarna ziela angielskiego,
* 3 ziarenka pieprzu,
* 2 łyżki kwaśnej śmietany,
Przygotowanie :
Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki 2cm na 2cm.
W misce zmieszaj oliwę, posiekane drobniutko ząbki czosnku, 3 łyżki majeranku, dużą szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowana marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Zamarynowane mięso podsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej wodą ( tak aby zakryła mięso ), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pozostałe 2 łyżki majeranku.
Gotuj na wolnym ogniu do czasu aż mięsko będzie miękkie ( około 1 godziny ), pod koniec przypraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)