3 kwietnia 2013

Łopatka w sosie czosnkowo-majerankowym.

Pyszne mięsko  w sosie, które wymaga minimum pracy... 

Składniki : 

* 500 - 700 g łopatki wieprzowej, 
* 3-4 ząbki  czosnku, 
* 5 łyżek suszonego  majeranku, 
* 3 łyżki  oliwy, 
* sól, pieprz, 
* 1 liść laurowy, 
* 2 ziarna ziela angielskiego, 
* 3 ziarenka pieprzu, 
* 2 łyżki  kwaśnej śmietany,

Przygotowanie : 

Mięso umyj, osusz i  pokrój  na kawałki 2cm na 2cm.
W misce zmieszaj  oliwę, posiekane drobniutko ząbki  czosnku, 3 łyżki  majeranku, dużą szczyptę soli  i pieprzu.
Przygotowana marynatą natrzyj  mięso i  odstaw do  lodówki  na kilka godzin ( najlepiej  na noc ).
Zamarynowane mięso podsmaż na patelni na rumiany  kolor, przełóż do  garnka, zalej wodą ( tak  aby  zakryła mięso ), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i  pozostałe 2 łyżki majeranku.
Gotuj na wolnym ogniu  do  czasu  aż mięsko  będzie miękkie ( około  1 godziny ), pod koniec przypraw do  smaku  solą i pieprzem oraz dodaj  śmietanę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!