To jedno z tradycyjnych dań ( zaraz obok ryżu z czerwoną fasolą ) kuchni cajun, która pochodzi z bagnistej Luizjany.
Kuchni wyrazistej, prostej i bardzo smacznej.
Przepisów na to danie jest tyle co samych kucharzy, ale wszystkie łączy ze sobą ryż, cebula, papryka, pomidory no i kurczak ja dodałam jeszcze chorizo (uwielbiane przeze mnie :) i wyszło super połączenie! Idealnie na jesienny obiad !!
Przepis pochodzi ze strony BBC good food - z moimi zmianami.
Składniki : ( 2 porcje )
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 pierś z kurczaka,
* 1/2 cebuli,
* 1/2 czerwonej papryki ( ja dałam zieloną bo taką miałam ),
* 1 ząbek czosnku,
* 50 g chorizo,
* 1 łyżeczka przyprawy Cajun ( przepis tutaj ),
* 125 g ryżu,
* 1/2 puszki pomidorów,
* 170 ml bulionu,
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę,
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, a czosnek drobno posiekaj.
Z papryki wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki tak samo chorizo.
Z papryki wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki tak samo chorizo.
Na patelni z wysoki brzegiem i pokrywką rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż kurczaka na rumiano, zdejmij na talerzyk. Na patelnie wrzuć pokrojoną cebulę a po chwili dodaj paprykę, czosnek i chorizo a także łyżeczkę przyprawy Cajun.
wyglada ciekawie, ciekawa jestem jak smakuje:)
OdpowiedzUsuń